480
Η Μέρκελ προσέρχεται με μάσκα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

«Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!» ζητεί η Μέρκελ – Ξεφεύγει και στη Γερμανία ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 07:28
Η Μέρκελ προσέρχεται με μάσκα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS

«Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!» ζητεί η Μέρκελ – Ξεφεύγει και στη Γερμανία ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 07:28

Τη ρητορική των ημερών της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη θυμήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει, όπως εξάλλου και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Εχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολους μήνες», τόνισε για μία ακόμη φορά σε δραματικούς τόνους η Μέρκελ, αναφερόμενη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος και στα μέτρα που εκτιμά ότι πρέπει να εφαρμοστούν.

Τι ζήτησε; «Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!» και εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες διοργανώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο – ούτε καν σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Bild, η καγκελάριος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στα κοινοβούλια των κρατιδίων, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Γερμανία και ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ομολόγησε ότι δεν έχει καθόλου καλό προαίσθημα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», φέρεται να δήλωσε, ενώ εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Η Bild ανέφερε ότι η Μέρκελ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «μάστιγα» και «συμφορά» την οποία δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις της να μην πραγματοποιηθούν τουριστικά ταξίδια αυτή την περίοδο.

«Αυτό (σ.σ. η νέα έξαρση) συνέβη από εκείνους που πήγαν διακοπές», είπε στους συνομιλητές της, αναφερόμενη και στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU), Τόμας Κρόιτσερ, σχετικά με 4.000 κρούσματα στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία και στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, την Κυριακή στη Γερμανία καταγράφηκαν 8.685 νέα κρούσματα (συνολικά 437.866 από την αρχή της πανδημίας) και 24 θάνατοι (συνολικά 10.056 νεκροί).

Η καγκελάριος απέφυγε ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «lockdown», αν και επισήμανε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι ο ιός μπορεί να ελεγχθεί «με απλά μέσα». Το μοντέλο της Κορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ, φέρεται να είπε, επειδή υπάρχουν τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Γι’ αυτό και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα έχει μόνο περιορισμένη απόδοση, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της γερμανικής Biontech θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, μιλώντας στην Bild am Sonntag, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, εφόσον δεν αποδώσουν οι κανόνες περιορισμού των επαφών τις προσεχείς δύο έως τρεις εβδομάδες. Ειδικά για το Βερολίνο, το οποίο θεωρείται εδώ και μέρες «περιοχή κινδύνου», η κρατιδιακή υπουργός Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί (SPD) έχει ετοιμάσει σχέδιο μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται πολύ κοντά στην λογική του lockdown και αναμένεται να συζητηθούν στο τοπικό Κοινοβούλιο. Βασική προτεραιότητα παραμένει, πάντως, το να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...