554
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος με ελάχιστες μάσκες | REUTERS/Tom Brenner

Αισιόδοξος (και πάλι) ο Τραμπ: «Σύντομα θα τελειώσει η πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 10:46
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος με ελάχιστες μάσκες
|REUTERS/Tom Brenner

Αισιόδοξος (και πάλι) ο Τραμπ: «Σύντομα θα τελειώσει η πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 10:46

Παρά τους σχεδόν 225.000 νεκρούς και χωρίς να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αισιοδοξεί για το μέλλον της πανδημίας στις ΗΠΑ και να το μεταδίδει στους ψηφοφόρους του, ορισμένοι από τους οποίους δεν πιστεύουν και πολύ στους κινδύνους του κορονοϊού.

Σε ομιλία του χθες Παρασκευή στη Φλόριντα υποσχέθηκε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα, ενώ κατηγόρησε τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ότι υπερβάλλει στο θέμα της υγειονομικής κρίσης προκειμένου να τρομάξει τους Αμερικανούς για να τον ψηφίσουν.

Στη διάρκεια δύο συγκεντρώσεων στην αμφίρροπη Φλόριντα, ο Τραμπ κορόιδεψε τον Μπάιντεν επειδή στη διάρκεια του ντιμπέιτ τους την Πέμπτη το βράδυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν «σκοτεινό χειμώνα».

«Θα τελειώσουμε γρήγορα αυτή την πανδημία», υπογράμμισε ο Τραμπ, ο οποίος υποτιμά την υγειονομική απειλή της Covid-19 από τη αρχή, μιλώντας στο The Villages, μια κοινότητα όπου μένουν ηλικιωμένοι στην κεντρική Φλόριντα.

Αργότερα από την Πενσακόλα ο Τραμπ δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν επιλογή μεταξύ «της οικονομικής άνθησης και του lockdown».

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19 και δεσμεύτηκε, αν κερδίσει τις εκλογές, να ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τον κορονοϊό, το οποίο θα υπογράψει τις 10 πρώτες ημέρες αφού αναλάβει την προεδρία.

«Έχει εγκαταλείψει την Αμερική. Θέλει να αποχαυνωθούμε», κατήγγειλε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών σε ομιλία του στην γενέτειρά του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. «Δεν θα κλείσω την οικονομία. Δεν θα κλείσω τη χώρα. Θα τελειώσω τον ιό», τόνισε ακόμη.

Η πανδημία, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 224.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Τραμπ να αμύνεται για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση η κυβέρνησή του.

Ερευνητές του Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προειδοποίησαν χθες ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να σκοτώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ ως το τέλος Φεβρουαρίου 2021. Εντούτοις, εάν το 95% του πληθυσμού κάθε πολιτείας φορούσε συστηματικά μάσκα παρουσία άλλων ανθρώπων, αυτός ο απολογισμός θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα.

Συμμετοχή-ρεκόρ στην πρόωρη ψηφοφορία

Εν τω μεταξύ, έντονο είναι το ενδιαφέρον για την πρόωρη ψηφοφορία. Είμαστε 11 ημέρες πριν από τις εκλογές και ήδη περισσότεροι από 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 60% των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Η αύξηση της πρώιμης ψηφοφορίας οφείλεται τόσο στο έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές αλλά και στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν τα μεγάλα πλήθη την ημέρα των εκλογών.

Η μαζική πρώιμη ψηφοφορία δίνει εξάλλου στον Τραμπ λιγότερο περιθώριο να αλλάξει τις απόψεις κάποιων ψηφοφόρων προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ρεπουμπλικάνο πίσω από τον Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, όμως στις αμφίρροπες πολιτείες –που ενδέχεται να καθορίσουν ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021- η διαφορά τους είναι μικρότερη.

Ο Τραμπ σχολίασε ότι οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν τη στήριξη που έχει. «Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε πολλές πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζετε», σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στη Φλόριντα, μια πολιτεία που πρέπει να κερδίσουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsοs αυτή την εβδομάδα ο Μπάιντεν έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News