379
O Πέδρο Σάντσεθ στο συνέδριο του κόμματός του | EPA/Biel Alino

Πέδρο Σάντσεθ: «Θα βάλω τέλος στην πορνεία»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:48
O Πέδρο Σάντσεθ στο συνέδριο του κόμματός του
|EPA/Biel Alino

Πέδρο Σάντσεθ: «Θα βάλω τέλος στην πορνεία»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:48

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αφού ως ηγέτης αναβαπτίστηκε στα νάματα του 40ού συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, υποσχέθηκε την κατάργηση της πορνείας και συγχρόνως ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα επεκταθεί στις ανύπαντρες γυναίκες, στις λεσβίες και στις τρανσέξουαλ γυναίκες. Ετσι το κυβερνών κόμμα PSOE διεκδικεί πλέον την καθιέρωσή του στην ευρωπαϊκή πολιτική σαν«πράσινο και φεμινιστικό». Η συγκυβέρνηση των σοσιαλιστών με τους αριστεριστές Unidas Podemos επέφερε μέχρι στιγμής σημαντικές «κοινωνικές αλλαγές», όπως είναι η νομιμοποίηση της ευθανασίας των ανθρώπων, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η αύξηση του κατωτάτου μισθού, κ.λπ.

«Η σοσιαλδημοκρατία, την οποία πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση» είπε ο Σάντσεθ, γνωρίζοντας ότι έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αριστερά, δηλαδή για το γερμανικό SPD του μελλοντικού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και για τα ανάλογα «προοδευτικά κόμματα» του κέντρου. Η πολιτική Σάντσεθ, σημειωτέον, επικροτείται από πολιτικούς όπως ο βραζιλιάνος αντι-Μπολσονάρο Λούλα ντα Σίλβα, η ισπανογαλλίδα δήμαρχος Αν Ινταλγκό, κ.ά. Σε ό,τι αφορά την υπόσχεση περί κατάργησης της πορνείας, στα τελικά ψηφίσματα του σοσιαλιστικού συνεδρίου δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή σε συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά μόνο η γενική δέσμευση ότι η υπόθεση θα έχει λήξει πριν από το 2023.

Ο νόμος που αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στα ισπανικά νομοθετικά σώματα θα προβλέπει την τιμωρία των πελατών των ιεροδούλων και των εκμεταλλευτών τους. «Αυτός είναι ο δρόμος για να δοθεί τέλος στη μεγαλύτερη παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων των κοριτσιών στον κόσμο» αναφέρει το σχετικό κείμενο του PSOE. Το συγκεκριμένο θέμα προώθησε στο συνέδριο ο φεμινιστικός τομέας του κόμματος, έγραψε η Repubblica, ο οποίος έλαβε και την προαναφερθείσα πρωθυπουργική υπόσχεση.

Το ζήτημα της επέκτασης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε λεσβίες και τρανσέξουαλ έθεσε η ίδια η ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταριάς. Και αυτό επειδή σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέχρι τώρα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι εγγυημένη από το κράτος μόνο για τις παντρεμένες γυναίκες.

Το βρετανικό BBC συνόδευσε την παραπάνω είδηση με στατιστικά στοιχεία, από τα οποία το πιο ενδιαφέροντα είναι τα εξής: στην Ισπανία η πορνεία αποποινικοποιήθηκε το 1995 και ο σημερινός τζίρος της υπολογίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ, η χώρα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας παγκοσμίως μετά την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο, παράνομοι θεωρούνται μόνον οι μαστροποί, ενώ οι ιερόδουλοι είναι περίπου 3000.000 γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...