568
Ο Τζο Μάντσιν μιλά στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας | Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Ενας Δημοκρατικός τινάζει στον αέρα την πράσινη επανάσταση του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 17:32
Ο Τζο Μάντσιν μιλά στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας
|Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Ενας Δημοκρατικός τινάζει στον αέρα την πράσινη επανάσταση του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 17:32

Λίγοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δυσκολεύουν περισσότερο το έργο του Τζο Μπάιντεν τελευταία από ό,τι ο… Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, που εκλέγεται στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ο γερουσιαστής, που ανήκει στην πιο συντηρητική πτέρυγα των Δημοκρατικών -πολλοί τον θεωρούν Ρεπουμπλικάνο- αντιτίθεται σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια του αμερικανού προέδρου, αναγκάζοντάς τον σε υποχωρήσεις για να τα ψηφίσει. Ο Μάντσιν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το γεγονός ότι η Γερουσία είναι κομμένη ακριβώς στα δύο, 50-50 και γνωρίζει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει πολλά περιθώρια να μην συμβιβαστεί.

Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση της πράσινης επανάστασης, που υποσχέθηκε ο αμερικανός προέδρος, ως μέρος του νομοσχεδίου «για τις αμερικανικές οικογένειες», ότι η επανάσταση αναβάλλεται.

Κι αυτό γιατί, το νομοσχέδιο με την ατζέντα των μεγάλων κοινωνικών δαπανών, ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων, περιλαμβάνει το σχέδιο καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή 150 δισ. δολάρια που θα χρηματοδοτήσουν την στροφή των παρόχων ενέργειας σε αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, ενώ θα προβλέπονται ποινές για όσους επιμείνουν στα ορυκτά καύσιμα.

Ελα όμως που η Δυτική Βιρτζίνια, η έδρα του 74χρονου Μάντσιν, στηρίζεται στην παραγωγή άνθρακα και ο γερουσιαστής έχει λάβει 400.000 δολάρια οικονομική στήριξη από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, η οποία παραδοσιακά χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές -κι αυτά μόνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πώς να ψηφίσει μετά ο Μάντσιν το νομοσχέδιο που αποκηρύσσει τον άνθρακα;

Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις μηνών, ο γερουσιαστής είναι ανένδοτος και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν αποσυρθεί αυτό το τμήμα του. Από το να ηττηθεί στη Γερουσία, ο Μπάιντεν και η ομάδα του φυσικά προτιμούν να κάνουν περικοπές για να ικανοποιήσουν τον «αντάρτη» Μάντσιν. Μία αντιπρόταση του Λευκού Οίκου είναι η θέσπιση φόρου άνθρακα, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα ότι ο γερουσιαστής θα συμφωνήσει, σύμφωνα με τους Times.

Ολοι οι δημοσιογράφοι στραμμένοι πάνω στον Τζο Μάντσιν – REUTERS/Leah Millis

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί: «Δεν θα πάρουμε τα 3,5 τρισ. δολάρια. Θα πάρουμε λιγότερα, αλλά θα επιστρέψουμε και θα πάρουμε και τα υπόλοιπα».

Ενα άλλο τμήμα του νομοσχεδίου, που μάλλον θα κοπεί, προς το παρόν τουλάχιστον, αφορά την δωρεάν φοίτηση για όλους στα διετή κολέγια (community college), τα οποία οδηγούν στα πανεπιστήμια. Το θέμα είναι προσωπικού ενδιαφέροντος του αμερικανού προέδρου καθώς η Τζιλ Μπάιντεν είναι καθηγήτρια σε διετές κολέγιο.  «Αμφιβάλλω ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τα κολέγια αλλά δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψω όσο είμαι πρόεδρος», δήλωσε.

Η αποκάλυψη για τη χρηματοδότηση του Μάντσιν από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου προκάλεσε την οργή πολλών Δημοκρατικών, ανάμεσά τους και του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έγραψε άρθρο εναντίον του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Charleston Gazette-Mail της Δυτικής Βιρτζίνια.

«Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι σε μία Γερουσία 50-50, χρειαζόμαστε κάθε ψήφο των Δημοκρατικών και τώρα έχουμε μόνο 48. Δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές παραμένουν στην αντιπολίτευση, ανάμεσά τους και ο Τζο Μάντσιν, ο οποίος πρέπει να σταθεί στο ύψος του για τις εργαζόμενες οικογένειες», έγραψε ο Σάντερς. Η δεύτερη γερουσιαστής που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο είναι η Κίρστεν Σίνεμα από την Αριζόνα.

Ο Μάντσιν απάντησε στον Σάντερς, αποκαλώντας τον «αυτοανακηρυχθέντα ανεξάρτητο σοσιαλιστή», ο οποίος «προσπαθεί να πει στους κατοίκους της Δυτικής Βιρτζίνια τι είναι καλύτερο για αυτούς παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτεία. Το Κογκρέσο πρέπει να προσέξει πριν εγκρίνει πρόσθετες δαπάνες και δεν πρόκειται να ψηφίσω μία επικίνδυνη επέκταση κυβερνητικών προγραμμάτων. Κανένα άρθρο από έναν αυτοανακηρυχθέντα ανεξάρτητο σοσιαλιστή δεν θα το αλλάξει αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...