286
Ο Εντι Ράμα με την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο το 2018 | EPA/FILIP SINGER

Παρέμβαση Μέρκελ σε Ράμα για τις περιουσίες στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 09:42
Ο Εντι Ράμα με την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο το 2018
|EPA/FILIP SINGER

Παρέμβαση Μέρκελ σε Ράμα για τις περιουσίες στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 09:42

Το ζήτημα των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα, οι οποίοι κατήγγειλαν την υφαρπαγή τους με το πρόσχημα της τουριστικής εκμετάλλευσης, προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση της Γερμανίας.

Η πίεση από την πλευρά του Βερολίνου ασκείται διαμέσου του μηχανισμού Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνουν την Παρασκευή τα «Νέα» σε ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσεχή 33η Σύνοδο της Ομάδας Εργασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού περιοδικής αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα ο τρίτος κύκλος περιοδικής αξιολόγησης της Αλβανίας, το Βερολίνο υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και ερώτηση για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και συστάσεις τόσο για τις περιουσίες όσο και για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε απόφαση στο αλβανικό ΦΕΚ σύμφωνα με την οποία κρατικοποιούνταν μεγάλη έκταση στην ακτή του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένης της Χειμάρρας.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στην μειονότητα, αλλά και στην Αθήνα, η οποία έχει διατυπώσει και σοβαρές αντιρρήσεις στον νόμο για τις μειονότητες.

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα υποχρεώθηκε να αποσύρει το ΦΕΚ μετά την παρέμβαση της Αθήνας και τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού από το Βουκουρέστι στις 29 Μαρτίου. Η υπόθεση των περιουσιών, είχε πει ο κ. Τσίπρας, «δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση Ράμα και ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανήρτησε νέα υπουργική απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα της με την οποία παρέχει στους έλληνες ομογενείς τη δυνατότητα να δηλώσουν εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών τις ιδιωτικές τους περιουσίες. Υπενθυμίζεται ότι η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητούσε τους τίτλους ιδιοκτησίας για τις επίμαχες εκΕτάσεις.