196
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα |

Πήρε πίσω ο Ράμα το ΦΕΚ για την υφαρπαγή οικοπέδων μειονοτικών στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 18:17
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα
|

Πήρε πίσω ο Ράμα το ΦΕΚ για την υφαρπαγή οικοπέδων μειονοτικών στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 18:17

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση, αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση για την απαλλοτρίωση ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας και προορίζονταν για τουριστική αξιοποίηση.

Δεν είναι πάντως σαφές αν η κίνηση έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα ή αν είναι επικοινωνιακή κίνηση για να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις της μειονότητας.

Διπλωματικές πηγές σε δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκαν επιφυλακτικές σχετικά  με τις επόμενες κινήσεις της αλβανικής πλευράς.

Επισήμαναν ότι η Αθήνα ουσιαστικά ενθαρρύνει τα Τίρανα να αναθεωρήσουν κινήσεις που υπονομεύουν ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Επανέλαβαν δε πως η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, ο οποίος θα πρέπει να αποτυπώνεται και στους εφαρμοστικούς νόμους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως για την ώρα δεν έχει τελεστεί κάτι ουσιαστικό και πώς δεν έχουν διαφανεί οι προθέσεις της κυβέρνησης Ράμα.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης των εκτάσεων που πρακτικά θα ισοδυναμούσε με υφαρπαγή τους, είχε αντιδράσει η κυβέρνηση, δια του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η ΝΔ, με την τελευταία να επισημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...