262
Το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του, θα οργανωθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός | REUTERS/Stoyan Nenov

Παραιτείται ο Ενρίκο Λέτα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 17:28
Το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του, θα οργανωθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός
|REUTERS/Stoyan Nenov

Παραιτείται ο Ενρίκο Λέτα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 17:28

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα πρόκειται να εγκαταλείψει το πόστο του επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης.

Οπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, τη Δευτέρα, θα παραμείνει στα καθήκοντα του για την ώρα, ωστόσο δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο επόμενο συνέδριο του, το οποίο θα διεξαχθεί στο εγγύς μέλλον.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Το ποσοστό του ήταν πολύ μικρότερο από το 26% που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι (περισσότερα εδώ).

Ο Λέτα περιέγραψε την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι ως μία «θλιβερή μέρα για την Ιταλία και την Ευρώπη», παράλληλα όμως διαβεβαίωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσει «σκληρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση και ότι η Ιταλία «δεν θα εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Αναφορικά με τα αίτια της ήττας της κεντροαριστεράς, ο ιταλός πολιτικός εκτίμησε ότι λειτούργησε εις βάρος της η μακροχρόνια παραμονή της στην εξουσία και προανήγγειλε ότι το κόμμα του «θα ξεκινήσει διάλογο με την κοινωνία και για τη δημιουργία ευρύτατου προοδευτικού μετώπου».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να μιλήσει για την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, το καλοκαίρι, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το γεγονός στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε.

Η κύρια κριτική απέναντι στον ίδιο αφορά το θέμα των συμμαχιών. Αποτυγχάνοντας να συνεννοηθεί με άλλα κόμματα, ο Λέτα απέτυχε να σχηματίσει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερος εναντίον του ενωμένου μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...