519
Στιγμιότυπο από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του «Καβαλιέρε» την Παρασκευή, στο Μιλάνο | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ο Μπερλουσκόνι υπερασπίζεται τον Πούτιν: Τον «έσπρωξαν» στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 19:06
Στιγμιότυπο από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του «Καβαλιέρε» την Παρασκευή, στο Μιλάνο
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ο Μπερλουσκόνι υπερασπίζεται τον Πούτιν: Τον «έσπρωξαν» στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 19:06

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα του οποίου αναμένεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Κυριακής, πυροδότησε νέα διαμάχη λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, καθώς υπερασπίστηκε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση την Παρασκευή ότι ο Πούτιν ωθήθηκε να εισβάλει στην Ουκρανία από τον ρωσικό λαό και από υπουργούς που επιθυμούσαν την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μια κυβέρνηση «καλών ανθρώπων».

Ο αρχηγός του Φόρτσα Ιτάλια, ο οποίος καταδίκασε τον πόλεμο του παλιού του φίλου με καθυστέρηση, υποστήριξε ότι οι αυτονομιστές «πήγαν στην Μόσχα, μίλησαν με όλους –με τα ραδιόφωνα, τον Τύπο και τις τηλεοράσεις, με τα στελέχη του κόμματος– και στην συνέχεια πήγαν όλοι μαζί στον Πούτιν και του είπαν: “Ο Ζελένσκι αύξησε τις επιθέσεις των δυνάμεών του στα σύνορά μας. Φτάσαμε τους 16.000 νεκρούς. Σε παρακαλούμε να μας υπερασπίσεις, διότι, αλλιώς, δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσουμε”».

Συνεπώς, «ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα του και από τους υπουργούς του να ξεκινήσει αυτή την ειδική επιχείρηση», συνέχισε ο Μπερλουσκόνι –σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο είναι εκείνο που αποφεύγει να μιλήσει για πόλεμο και προτιμά, αντ’αυτού, να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» .

«Τα στρατεύματα έπρεπε να εισέλθουν, να φτάσουν στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι με καλούς ανθρώπους και μετά να φύγουν. Αντίθετα βρήκαν αντίσταση, η οποία στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε από όπλα κάθε είδους από τη Δύση. Τώρα ο πόλεμος ξεπέρασε τις 200 ημέρες, κάθε ημέρα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι είναι ο μικρότερος εταίρος σε έναν συνασπισμό κομμάτων του οποίου ηγούνται τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Συμμετέχει, επίσης, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της Δεξιάς – Ακροδεξιάς προβλέπεται να κερδίσει άνετα τις εκλογές.

Την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία –διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός– ο Μπερλουσκόνι διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Πούτιν, επαινώντας την ηγεσία του και συμβάλλοντας στη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών με τη Μόσχα για τις οποίες κατηγορείται, σήμερα, ότι κατέστησαν την Ιταλία εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, έγραψε ο Guardian.

Η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα υποστήριξαν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία όταν συμμετείχαν στην πολυκομματική κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο, όπως και τα Αδέλφια της Ιταλίας.

Επιπλέον, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξη του Κιέβου, σε περίπτωση που σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Σαλβίνι, ωστόσο, έχει επίσης αναπτύξει δεσμούς με τη Ρωσία και επέκρινε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία με το σκεπτικό ότι «γονάτισαν την Ιταλία», θύμισε η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ενρίκο Λέτα, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, καταδίκασε τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις Μπερλουσκόνι, καταγγέλλοντας ότι «νομιμοποιούν τη Μόσχα». «Αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν ότι σε μέρος του εκλογικού μας συστήματος, στη Δεξιά και όχι μόνο, υπάρχουν εκείνοι που, εν συντομία, λένε: “Ας σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, ας δώσουμε στον Πούτιν αυτό που θέλει”. Το βρίσκω απαράδεκτο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...