319
Αποψιλωμένο τροπικό δάσος στο Ατσέχ της Ινδονησίας, μια περιοχή γεμάτη απειλές για την άγρια ζωή που φιλοξενεί | EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Πάνω από 1.200 είδη ζωής αντιμέτωπα με «σχεδόν βέβαιη εξαφάνιση»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 15:05
Αποψιλωμένο τροπικό δάσος στο Ατσέχ της Ινδονησίας, μια περιοχή γεμάτη απειλές για την άγρια ζωή που φιλοξενεί
| EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Πάνω από 1.200 είδη ζωής αντιμέτωπα με «σχεδόν βέβαιη εξαφάνιση»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 15:05

Πάνω από 1.200 είδη ζώων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστούν εξαιτίας των απειλών που αντιμετωπίζουν, αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες σε μια λεπτομερή χαρτογράφηση των κινδύνων.

Τα είδη αντιμετωπίζουν απειλές σε πάνω από το 90% των βιοτόπων όπου ζουν και –αν δεν υπάρξουν προσπάθειες να προστατευθούν – «σχεδόν σίγουρα θα εξαφανιστούν».

Οι επιστήμονες, όπως γράφουν στην επιθεώρηση PLOS Biology, χαρτογράφησαν τις απειλές που αντιμετωπίζουν 5.457 είδη πτηνών, αμφίβιων και θηλαστικών.

Η γεωργία, μαζί με την αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και η επέκταση του οδικού δικτύου, τα έντονα νυχτερινά φώτα και ο υπερπληθυσμός είναι από τους σημαντικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή.

Με κόκκινο τα σημεία του πλανήτη με τον μεγαλύτερο αριθμό απειλούμενων ειδών. Με κίτρινο και πράσινο είναι οι μικρότεροι αριθμοί απειλών και μπλε οι περιοχές χωρίς απειλούμενα είδη (PLOS Biology)
Σε αυτόν τον χάρτη φαίνονται με μπλε οι περιοχές όπου ζουν τα περισσότερα είδη που δεν επηρεάζονται από τις απειλές (PLOS Biology)

Τα περισσότερα από τα είδη που μελέτησαν έχουν περισσότερες από μία μορφές κινδύνων να αντιμετωπίσουν ενώ περίπου 400 είδη δεν έχουν ούτε ένα σημείο του βιοτόπου τους που δεν κινδυνεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στον αντίποδα, ένα στα τρία είδη που μελετήθηκαν δεν αντιμετωπίζουν  κινδύνους, τουλάχιστον όχι αυτούς που κάλυψε η έρευνα των επιστημόνων. Δύο σημαντικές απειλές που δεν κάλυψε η έρευνα είναι οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες όπου ζουν τα απειλούμενα είδη είναι η Βραζιλία (κυρίως στα νότια), η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Μιανμάρ, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, γράφει ο Guardian.

Οι επιστήμονες διέκριναν ακόμη και σημεία κινδύνου στις περιοχές που εξέτασαν, αλλά και σημεία όπου τείνουν να συγκεντρώνονται τα ζώα «πρόσφυγες» από τις απειλούμενες περιοχές.

Η προφανής λύση είναι η προστασία αυτών των «καταφυγίων», σημειώνουν, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για αισιοδοξία καθώς όλες οι απειλές που κατέγραψαν μπορούν να περιοριστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...