212
Ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί - στο κάδρο πίσω του, ο Κεμάλ... | @nurettincanikli

Παγκόσμια σύρραξη βλέπει η Τουρκία εάν διαλυθούν Ιράκ – Συρία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 21:00
Ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί - στο κάδρο πίσω του, ο Κεμάλ...
|@nurettincanikli

Παγκόσμια σύρραξη βλέπει η Τουρκία εάν διαλυθούν Ιράκ – Συρία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 21:00

Η Αγκυρα κλιμάκωσε την Τρίτη την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα που έχει κηρύξει η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με πυροβόλα όπλα και εκτοξευτήρες πυραύλων κατά το μήκος των νότιων συνόρων της.

Το σημαντικότερο; τόνισε ότι η διάλυση των γειτονικών χωρών της μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Ο υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου εγείρει έναν μεγάλο κίνδυνο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

«Μια αλλαγή που θα σημάνει τη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσανικλί.

«Η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, χωρίς προειδοποίηση, ότι άρχισαν γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Στρατιωτικά οχήματα, αναπτύχθηκαν στα σύνορα με το Ιράκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη ένας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ τόνισε ότι είδε άρματα μάχης, που μετέφεραν βαρύ οπλισμό και στρατιώτες να στρέφουν τα όπλα τους με στόχο την απέναντι πλευρά των συνόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News