174
Το κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν | REUTERS/Azad Lashkari

Tο κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 22:30
Το κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν
|REUTERS/Azad Lashkari

Tο κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 22:30

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο χρόνια, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπεμβρίου.

Απόντων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, οι βουλευτές ψήφισαν δια ανατάσεως της χειρός την πρόταση. Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Τζαφάρ Αϊμένκι, που προήδρευε στη συνεδρίαση αυτή, ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία μετά «την ομόφωνη ψήφο των 65 παρόντων βουλευτών».

Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει 111 βουλευτές.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας οι παρόντες βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλαν τον κουρδικό ύμνο. Πολλοί κρατούσαν κουρδικές σημαίες ή χειροκροτούσαν.

Η απόφαση του ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να μην αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής είναι «πολύ λανθασμένη» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο τούρκος ηγέτης διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου την 22α Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...