478
Ολα τα μόνιτορ, όλα τα μάτια του πλανήτη επάνω στον αμερικανό πρόεδρο | REUTERS/Shannon Stapleton

Τραμπ στον OHE: «Ισως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 18:45
Ολα τα μόνιτορ, όλα τα μάτια του πλανήτη επάνω στον αμερικανό πρόεδρο
|REUTERS/Shannon Stapleton

Τραμπ στον OHE: «Ισως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 18:45

Εάν απειληθούν οι ΗΠΑ ή σύμμαχοί τους η Βόρεια Κορέα θα καταστραφεί ολοσχερώς, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού, ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Αν η Βόρεια Κορέα δεν υποχωρήσει», δήλωσε, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα».

«Ο Rocket Man (ο Πυραυλάνθρωπος, δηλαδή – περιγελώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν)  βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε.

Τη στιγμή που διατύπωνε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα απλώθηκε ένα ηχηρό μουρμουρητό στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στα έδρανα της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας παρέμενε, για την ομιλία του Τραμπ, ένας χαμηλόβαθμος βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

2017-09-19T150002Z_182229467_HP1ED9J15O1QT_RTRMADP_3_UN-ASSEMBLY-TRUMP
(REUTERS/Shannon Stapleton)

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για κράτη-παρίες τα οποία αποτελούν απειλή για τον πλανήτη.

«Θα βάζω πάντα πρώτη την Αμερική, όπως κι εσείς κάνετε το ίδιο με τις χώρες σας», είπε, απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών οι οποίοι παρακολουθούσαν την ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αναφορά τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφήνοντας αιχμές για τη Ρωσία, την Κίνα και τη δραστηριότητά τους στα συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη.

«Στην Αμερική, δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε τον τρόπο ζωής μας σε κανέναν, αντιθέτως θέλουμε εκείνος να λάμπει σαν παράδειγμα το οποίο οι υπόλοιποι θα θέλουν να ακολουθούν», είπε.

2017-09-19T150431Z_506262717_HP1ED9J15VIR3_RTRMADP_3_UN-ASSEMBLY-TRUMP
(REUTERS/Shannon Stapleton)

Επίθεση και στο Ιράν

Ο κ. Τραμπ επιτέθηκε επίσης με σφοδρότητα στο ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ» στη Συρία, ότι χρηματοδοτεί «τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ» και ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

Χαρακτήρισε ακόμη «ντροπή» για τις ΗΠΑ την «πυρηνική» συμφωνία με το Ιράν, ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα και υπονόησε ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν αλλαγές.

«Σοσιαλιστική διεφθαρμένη δικτατορία Μαδούρο»

Επίθεση εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά της Κούβας, αλλά κυρίως κατά του καθεστώτος της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτήρισε «σοσιαλιστική διεφθαρμένη δικτατορία».

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν το καθεστώς της Βενεζουέλας υπόλογο για την παραβίαση βασικών κανόνων της δημοκρατίας, όπως η ουσιαστική κατάργηση του Κοινοβουλίου της χώρας και η αντικατάστασή του από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό αποτυχημένες ιδεολογίες, καταστροφικές για τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται.

2017-09-19T150759Z_1034482049_HP1ED9J161ARF_RTRMADP_3_UN-ASSEMBLY-TRUMP
(REUTERS/Shannon Stapleton)

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ»

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για μείωση της συμβολής των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι ενώ οι ΗΠΑ είναι μία από τις 193 χώρες – μέλη του ΟΗΕ, συμβάλλει σε ποσοστό 22% στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

«Και αυτή θα ήταν μία καλή επένδυση, εάν τουλάχιστον ο οργανισμός κατάφερνε να εκπληρώσει την αποστολή του, βασικά την διατήρηση της ειρήνης σε σημεία ανά τον πλανήτη», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News