231
| REUTERS/Yara Nardi

«Οχι» του ΠΟΥ στα «διαβατήρια ανοσίας» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2020, 17:11
|REUTERS/Yara Nardi

«Οχι» του ΠΟΥ στα «διαβατήρια ανοσίας» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2020, 17:11

Προειδοποίηση κατα της χορήγησης πιστοποιητικών μη επικινδυνότητας για τον κορονοϊό απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που θα πιστοποιούν ότι οι πρώην ασθενείς δεν θα νοσήσουν ξανά.

Σε δήλωση που εξέδωσε, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ειδικότερα να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ούτε «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, αλλά πλέον έχουν αναρώσει.

Υπογραμμίζει ότι η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες προφύλαξης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί εκ νέου άνθρωποι που ασθένησαν αλλά πλέον ανέρωσαν, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Αφού θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον ιό, θα μπορούν να επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία για την αντισωματική απόκριση στον ιό.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό, σημειώνει ο ΠΟΥ. Ωστόσο μερικοί απ’ αυτούς έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, «πράγμα που υποδηλώνει πως η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να έχει κρίσιμη σημασία για την ανάρρωση», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...