301
Κόσμος πολύς, χωρίς να τηρεί πάντα αποστάσεις ασφαλείας για τον κορονοϊό, σε πάρκο στη Στοκχόλμη στις 22 Απριλίου | TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Ο υπεύθυνος του «σουηδικού μοντέλου» εξηγεί: Γιατί δεν πήγαμε σε γενικό lockdown

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 15:49
Κόσμος πολύς, χωρίς να τηρεί πάντα αποστάσεις ασφαλείας για τον κορονοϊό, σε πάρκο στη Στοκχόλμη στις 22 Απριλίου
|TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Ο υπεύθυνος του «σουηδικού μοντέλου» εξηγεί: Γιατί δεν πήγαμε σε γενικό lockdown

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 15:49

Ευφυής στρατηγική που απέφυγε το lockdown στη χώρα ή παρακινδυνευμένη απόφαση που τελικά προκάλεσε αριθμό θανάτων αναλογικά μεγαλύτερο από άλλες χώρες; Το «σουηδικό πείραμα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει συζητηθεί πολύ ενώ έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και στο εσωτερικό της χώρας.

Στο ερώτημα για το αν ήταν επιτυχημένη η στρατηγική, ο Αντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής της ομάδας των σουηδών επιδημιολόγων απάντησε καταφατικά.

Σε συνέντευξή του στο BBC εξήγησε ότι «η πιο χαλαρή στάση έφερε αποτελέσματα γιατί το σύστημα υγείας της χώρας ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στην κρίση». Επισήμανε ακόμη ότι το 50% των (μέχρι σήμερα άνω των 2.000) θανάτων από τον κορονοϊό, σημειώθηκε σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικές μονάδες. Για το λόγο αυτό, «δεν είναι πολύ σαφές σε εμάς αν το lockdown θα άλλαζε σε κάτι την κατάληξη αυτών των ασθενών».

Για την απουσία των αυστηρών μέτρων περιορισμού, τα οποία λίγο ως πολύ ακολούθησαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τέγκνελ εξήγησε ότι το ποσοστό ανοσίας στην Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας φτάνει έως και 20%. «Εμείς ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει τη ζωή μας με τον κορονοϊό πιο εύκολη μακροπρόθεσμα», εξήγησε.

Περισσότερο αιχμηρός εμφανίστηκε ο σουηδός επιστήμονας σε δηλώσεις του στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Εκεί χαρακτήρισε «γελοία» την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα και πρόσθεσε ότι δεν εντόπισαν κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.

«Ως κοινωνία προτιμούμε την παρότρυνση: συνεχώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα μέτρα και να τα βελτιώνουν. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, επειδή αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό» πρόσθεσε ενώ σχολίασε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε χώρα να πει εάν όντως η στρατηγική της έχει φέρει αποτελέσματα.

Οσο για τη λογική του σουηδικού μοντέλου, κατά τον Τέγκνελ είναι η εθελοντική βάση πάνω στην οποία τίθενται σε ισχύ οι περιορισμοί. Ετσι, ούτε η οικονομία αναστατώνεται ούτε και η ζωή των παιδιών ή άλλων κοινωνικών ομάδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...