266
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ την Πέμπτη | ERT/WebTV

Επανεκκίνηση σε έναν μήνα με τα τεστ για το «διαβατήριο αντισωμάτων»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 18:43
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ την Πέμπτη
|ERT/WebTV

Επανεκκίνηση σε έναν μήνα με τα τεστ για το «διαβατήριο αντισωμάτων»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 18:43

Τα πολυπόθητα τεστ αντισωμάτων με τα οποία θα πιστοποιείται εάν κάποιος πρόκειται να νοσήσει, αν ήδη νοσεί και δεν έχει συμπτώματα ή αν έχει αρκετά και ποιοτικά αντισώματα (δηλαδή έχει νοσήσει και έχει δημιουργήσει καλή άμυνα) και δεν μεταδίδει πλέον τον κορονοϊό, αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε περίπου ένα μήνα.

Αυτό είπε το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και συντονιστής της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για τα τεστ που θα επιτρέψουν την ελεύθερη έξοδο από το σπίτι, αλλά και την είσοδο τουριστών στη χώρα, αφού βρισκόμαστε σε φάση περιχαράκωσης της Ελλάδας από την πανδημία και ως εκ τούτου για να περάσει κάποιος τις πύλες της, θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ασθενής και μεταδοτικός φορέας του κορονοϊού.

Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο με καλά τεστ αντισωμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

«Πιστεύω ότι θα τα έχουμε τον επόμενο μήνα. Κάποια τεστ έχουν δοκιμαστεί και στην Ελλάδα, όσο περνάει ο καιρός θα ξέρουμε ποια είναι αξιόπιστα. Δοκιμάσαμε κάποια κινέζικα τεστ, υπάρχουν κι άλλα στην αγορά. Θα δούμε ποια θα είναι πιο αξιόπιστα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην προγραμματισμένη ημερήσια ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στην ερώτηση αν ιαθέντες έχουν αναπτύξει ανοσία και αν έχουν ελεγχθεί σχετικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι όντως υπάρχει ανάπτυξη ανοσίας, που δεν ξέρουμε όμως πόσο θα κρατήσει.

Στις προηγούμενες επιδημίες κορονοϊού, τα αντισώματα στον γενικό πληθυσμό διαρκούσαν από ένα έως και 10 χρόνια.

Ισως να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει νωρίτερα για τον τουρισμό, παρών στο Μέγαρο Μαξίμου, απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο κ. Τσιόδρας (εδώ).