840
O Λιονέλ Μέσι στην αγκαλιά του Λουίς Σουάρες. Του το είχε πει ότι ήταν αποφασισμένος εφέτος να σηκώσει το Champions League | REUTERS/Albert Gea

Οταν το «τζίνι» βγήκε από το μπουκάλι…

Sportscaster Sportscaster 2 Μαΐου 2019, 11:19
O Λιονέλ Μέσι στην αγκαλιά του Λουίς Σουάρες. Του το είχε πει ότι ήταν αποφασισμένος εφέτος να σηκώσει το Champions League
|REUTERS/Albert Gea

Οταν το «τζίνι» βγήκε από το μπουκάλι…

Sportscaster Sportscaster 2 Μαΐου 2019, 11:19

Δεν ήταν «στη μέρα του». Οι φάσεις δεν του έβγαιναν, και η άμυνα της Λίβερπουλ είχε καταφέρει να τον περιορίσει σε ρόλο… κανονικού ποδοσφαιριστή. Οι «Reds» πίεζαν ασφυκτικά, με κατοχή μπάλας που έφτασε το 67%, και η ισοφάριση φαινόταν ζήτημα χρόνου. Ωσπου, στο 75′, το… τζίνι της Μπαρτσελόνα βρήκε τρόπο να ελευθερωθεί από το μπουκάλι του. Αυτό το υπερφυσικό πλάσμα, που στα γήπεδα εμφανίζεται με τη μορφή του Λιονέλ Μέσι, δεν χρειάστηκε παρά επτά λεπτά και δύο επαφές με την μπάλα, για να φέρει «τα πάνω, κάτω» στο ματς.

Στο 2-0 έβαλε το χεράκι της και η τύχη, που εφέτος έχει αποφασίσει να μην υποστηρίζει την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Σε μια καραμπόλα που θύμισε μπιλιάρδο, η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του Αλισον (έπειτα από σουτ του Λουίς Σουάρες) και στρώθηκε στο στήθος του Μέσι, ο οποίος… μπήκε μαζί της στα δίχτυα. Ηταν, ίσως, το πιο εύκολο από τα 600 γκολ που έχει πετύχει ο αργεντινός σούπερ-σταρ. Αλλά και ένα από τα πιο καθοριστικά.

Το 3-0 ήταν καλλιτέχνημα του πιο χαρισματικού αριστερού ποδιού στον Κόσμο. Εχει σκοράρει οκτώ φορές με απευθείας εκτέλεση φάουλ αυτή τη σεζόν, και 27 σε όλη του την καριέρα, όμως χθες ξεπέρασε τον εαυτό του. Από 29 μέτρα μακριά έστειλε την μπάλα στο μοναδικό σημείο του τέρματος, στο οποίο ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας των 75 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορούσε να φτάσει. Το «Καμπ Νου» και το Διαδίκτυο… πήραν φωτιά.

Στην υπερθεαματική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, του Τίτο Βιλανόβα και του Λουίς Ενρίκε, ο Μέσι ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης. Σε αυτήν την πιο «γήινη» -αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική- Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι… το παν. Φαίνεται με γυμνό μάτι, όμως το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Στο ισπανικό πρωτάθλημα, που το περασμένο Σάββατο βάφτηκε «μπλαουγκράνα», ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του καιρού μας μετράει 34 γκολ και 13 ασίστ. Εχει υπογράψει, είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός, 47 από τα 86 τέρματα που έχει πετύχει η ομάδα του σε 35 αγώνες. Πάνω από τα μισά! Στο Τσάμπιονς Λιγκ η συμμετοχή του στα 25 εφετινά γκολ των Καταλανών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εχει σκοράρει 12 από αυτά, και έχει σερβίρει στους συμπαίκτες του άλλα τρία.

Η Μπαρτσελόνα είναι «ομάδα του Μέσι» περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν. Δεν έτυχε. Πέτυχε. Αυτό ήταν, εξ’ αρχής, το σχέδιο του Βαλβέρδε, ο οποίος αποφάσισε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θεϊκό του ταλέντο, μοιράζοντας δεύτερους ρόλους στους υπόλοιπους «παιχταράδες» του ρόστερ του, όπως ο Ντεμπελέ, ο Κοουτίνιο, ο Ράκιτιτς, ή ο Αρτούρ (που στη Βαρκελώνη αποκαλούν «νέο Τσάβι», με μια μεγάλη δόση υπερβολής). Πλέον, είναι αδύνατον για την «Μπάρτσα», έτσι όπως έχει δομηθεί από τον προπονητή της, να φτάσει σε έναν θρίαμβο (όπως ο χθεσινός) χωρίς ο Μέσι να… οργιάσει, έστω για μερικά λεπτά. Οσο ο Αργεντινός παραμένει υγιής και «φρέσκος», η επιλογή του Βαλβέρδε δικαιώνεται.

Το 3-0 δεν λέει την αλήθεια γι’ αυτό που είδαμε, χθες, στο «Καμπ Νου». Η Λίβερπουλ έκανε ένα (σχεδόν) υποδειγματικό παιχνίδι – ο ίδιος ο Κλοπ το χαρακτήρισε ως το καλύτερό της την τελευταία διετία. Οι «Κόκκινοι» στρίμωξαν τη μεγάλη τους αντίπαλο μέσα στο «σπίτι» της, δημιούργησαν περισσότερες τελικές προσπάθειες για γκολ (14-10), όμως ο «Θεός του ποδοσφαίρου» θέλει να δει τον Μέσι ξανά σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που έχει να συμβεί από το 2015. Ετσι, ο Μανέ, ο Σαλάχ και ο Μίλνερ τα έχαναν, κι ο Τερ Στέγκεν τα έπιανε. Ιδίως το δοκάρι του Σαλάχ σε κενή εστία, ήταν η απόδειξη ότι κάποια ανώτερη δύναμη φορούσε το κασκόλ της Μπαρτσελόνα.

Απέναντί της η Λίβερπουλ έβλεπε το μόνο πράγμα που της έλειψε σε αυτόν τον πρώτο ημιτελικό: την αποτελεσματικότητα. Ο Βαλβέρδε έχει μεταλλάξει το DNA της «Μπάρτσα». Την έχει κάνει κυνική, κυνηγό του αποτελέσματος. Πλέον, από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες την κάνουν να ξεχωρίζει, ο πιο φονικός φορ στην Ευρώπη (ο Σουάρες, που πλήγωσε την παλιά του αγάπη, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ) και -φυσικά- ο Μέσι. Που πρωταγωνιστεί, σήμερα, στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου:

Times: «Ο μαγικός Μέσι διαλύει τα όνειρα της Λίβερπουλ με εκτέλεση φάουλ που θα θυμόμαστε για χρόνια».

Independent: «Ο μαγικός Μέσι σπρώχνει τους Κόκκινους στο χείλος το γκρεμού».

Guardian: «Ο μαγικός Μέσι βάζει την Μπάρτσα μπροστά στους ημιτελικούς».

The Sun: «Ο Μέσι δίνει μαχαιριά στους Κόκκινους με απίστευτο φάουλ».

Mirror: «Τα δύο γκολ του μαγικού Μέσι διαλύουν τις ελπίδες του Κλοπ στο Καμπ Νου».

Daily Mail: «Η ιδιοφυΐα του Λιονέλ Μέσι αφήνει το όνειρο του Γίργκεν Κλοπ να κρέμεται από μια κλωστή, σκοράροντας το 600ό του γκολ για τους Καταλανούς με φάουλ που σου ρίχνει το σαγόνι».

The Telegraph: «Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει με υπέροχο φάουλ αφήνοντας τη Λίβερπουλ να ανέβει ένα βουνό».

Στο Champions League η ρεβάνς ενός 3-0 είναι, συνήθως, διαδικαστικού χαρακτήρα. Οχι, όμως, εάν αυτή γίνεται στο τρομερό «Ανφιλντ». Στις 7 Μαΐου η Λίβερπουλ θα εξαντλήσει τις (λιγοστές) πιθανότητες πρόκρισης που της απέμειναν. Είναι ικανή να πετύχει όσα γκολ χρειάζεται για να προκριθεί. Και τρία και τέσσερα, απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Το ερώτημα είναι, εάν μπορεί να το κάνει χωρίς δεχθεί κάποιο τέρμα. Αυτός ο «δαιμονισμένος» Μέσι αρνείται να… καθίσει φρόνιμος. Δείχνει αποφασισμένος, όσο ποτέ, να σηκώσει την «όμορφη Κούπα». Το είχε πει στους συμπαίκτες του από την αρχή της σεζόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...