1019
Η γλώσσα της διπλωματίας: χωρίς γραβάτα και ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα | ΙΝΤΙΜΕnews

Τι είπε ο Τσίπρας, για τι δεσμεύθηκε ο Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 17:17
Η γλώσσα της διπλωματίας: χωρίς γραβάτα και ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τι είπε ο Τσίπρας, για τι δεσμεύθηκε ο Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 17:17

Δύο ώρες. Τόσο κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε αυτό το τετ α τετ ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια μετείχαν στη συζήτηση για άλλη μισή ώρα και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Τι είπε ο κ. Τσίπρας; Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ζάεφ, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα –άλλωστε και οι δύο δεν φορούσαν γραβάτα, κάτι που έχει τη σημειολογία της (ίσως ο Σκοπιανός δεν ήθελε να φαίνεται ο «σφιγμένος» της περίστασης).

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι και οι «δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό, αλλά και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι ρέπει  πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες τους τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον».

Συμπλήρωσε τα εξής: «Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησής μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στη Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου».

«Και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστησή μου για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Απώτερος στόχος να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαστε σε μία στιγμή που μπορούμε να χτίσουμε καλές σχέσεις, σχέσεις ευημερίας σε όλα τα Βαλκάνια. Θέλουμε να είμαστε εταίροι με την Ελλάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ και για αυτό έχουμε αποφασίσει να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα του παρελθόντος. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Έχουμε κοινό πολιτικό όραμα και το κουράγιο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της την εθνική αξιοπρέπεια των χωρών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αλλάζουμε το όνομα του αεροδρομίου μας και των κεντρικών δρόμων στη χώρα. Η δράση μας δείχνει πως δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις και ελπίζουμε να είναι ένα βήμα προς τη λύση».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» στο αεροδρόμιο και στις λεωφόρους.

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και συμπλήρωσε: «Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς». Για να σημειώσει στη συνέχεια πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

267032
Πολλά τα χαμόγελα στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών (INTIMEnews)

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής χώρας, εστιάζει στην ανακοίνωση-σχόλιο που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Οπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όσο και ο ομόλογός του των Σκοπίων, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της  Ελλάδος και της πΓΔΜ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να αλλάξει το  όνομα της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις.

Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ  έκαναν την παραμικρή αναφορά.

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας  δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση  το εθνικό συμφέρον».

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με την κυβερνητική θέση για το ονοματολογικό (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων), την ώρα που στα Σκόπια διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή (και αξιοπρεπή) λύση.

267033

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σημείωσε πως η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης και σε μια απόπειρα να εμφανίσει τα Σκόπια ως πρόθυμα και έτοιμα για τον μεγάλο συμβιβασμό, εκτίμησε ότι «όλα τα στοιχεία οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Στην Αθήνα πάντως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες -ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα- δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι η χρήση και μόνο του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος υποδηλώνει αλυτρωτισμό.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αλλά αν τορπιλιστεί η λύση, η ευθύνη θα είναι των Σκοπίων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, «όπου έχουν την αγωνία να μπουν».

«Ας διατηρήσουμε μία αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα από τη διαπραγματευτική προσπάθεια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση και όχι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το όνομα εμπεριέχει τον αλυτρωτισμό. Η χρήση του ονόματος από τη γειτονική χώρα υποδηλώνει αλυτρωτισμό. Τι και αν αλλάξουν το Σύνταγμα, τα βιβλία, τους χάρτες, όλα αυτά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές των ανθρώπων της γειτονικής χώρας. Το όνομα υποδηλώνει ταυτότητα. Αν δεν αποδεχόμαστε ταυτότητα, δεν αποδεχόμαστε και το όνομα», κατέληξε στη σχετική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...