454
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ | REUTERS/Denis Balibouse

Τσίπρας στο Νταβός: Στην ΕΕ νομίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν είναι στην αυλή τους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 14:54
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
|REUTERS/Denis Balibouse

Τσίπρας στο Νταβός: Στην ΕΕ νομίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν είναι στην αυλή τους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 14:54

Στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», με αντικείμενο το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και πώς αυτό αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας  στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

2018-01-24T123244Z_870301369_RC1A2B58DD40_RTRMADP_3_DAVOS-MEETING

«Το πρόβλημα με την Ευρώπη σήμερα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, αν δεν είναι στην ‘αυλή’ τους, δεν είναι δικό τους και αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα συνολικά της ΕΕ», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός για να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

«Αν πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός α λα καρτ, που κάποιοι έχουν μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις, αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μέλλον μας».

«Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες μας και τώρα το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι η άνοδος των ρατσιστικών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες και δεν πιστεύουν στις κοινές αξίες μας.

2018-01-24T123727Z_575547351_RC1A763FA400_RTRMADP_3_DAVOS-MEETING

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να προωθηθεί μία αναπτυξιακή ατζέντα ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως  δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας ή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, καλώντας την ΕΕ να δείξει συνολικά μεγαλύτερη γενναιότητα στην αντιμετώπισή του.

«Η ΕΕ χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι έχουμε κανόνες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες. «Οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Βίκτορ Όρμπαν (ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας)  πρέπει να το καταλάβει», σημείωσε με νόημα αναφερόμενης στη στάση της Βουδαπέστης έναντι των μεταναστευτικών ροών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα για κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάτι που -όπως είπε- θα σημαίνει νόμιμες ροές και όχι φράχτες, όπως έγινε στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, επανέλαβε, αναγνωρίζοντας πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο. Είναι μία πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...