1237
Ο Ομπάμα έχει ένα όνειρο. Ενα μέλλον πέρα από αυτόν τον πλανήτη. | REUTERS/Carlos Barria

Ο Ομπάμα εξηγεί γιατί τώρα – ναι τώρα! – είναι η καλύτερη στιγμή να ζει κανείς

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 13 Οκτωβρίου 2016, 08:39
Ο Ομπάμα έχει ένα όνειρο. Ενα μέλλον πέρα από αυτόν τον πλανήτη.
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Ομπάμα εξηγεί γιατί τώρα – ναι τώρα! – είναι η καλύτερη στιγμή να ζει κανείς

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 13 Οκτωβρίου 2016, 08:39

Μπορεί ο χρόνος να μετρά, πλέον, αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά -σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κάποιος- ο Μπαράκ Ομπάμα διανύει τους τελευταίους μήνες του στην εξουσία πρωταγωνιστώντας στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και με το βλέμμα στο μέλλον. Μπορεί να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η δεύτερη και τελευταία θητεία του, κοντά οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ιστορική εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά ο Ομπάμα εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει η Αμερική το επόμενο βήμα της. Που θα το καθοδηγεί εκείνος. Για την ακρίβεια, το πολιτικό του DNA τον κάνει να μην τον νοιάζει, πια, το τώρα, αλλά το αύριο. Οχι για τον ίδιο, αλλά τους Αμερικανούς, στους οποίους σκοπεύει να εναποθέσει για πάντα την πολιτική του στάμπα.

Ναι, μπορεί ο 55χρονος αμερικανός ηγέτης να μιλά, πλέον, ανοιχτά για τα «λάθη» του, μπορεί και να τρίζει τα πάλλευκα δόντια του στον απολυταρχικό τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κέρδισε το δικαίωμα να ασκεί κριτική στους χειρισμούς των συμμάχων του, να επισκέπτεται την κομμουνιστική Κούβα, να συνάπτει πυρηνικές συμφωνίες με το θεοκρατικό Ιράν, να γράφεται στην Ιστορία ως ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε τη Χιροσίμα. Stop. Το θέμα αυτού του άρθρου δεν επιχειρεί αποτίμηση του έργου του, δεν πρόκειται για έναν ακόμη απολογισμό αμερικάνικών, κυβερνητικών πεπραγμένων.

14642215_1237833839572478_2568095976768930937_n
Ενα πολιτικό όνειρο χωρίς στεγανά, χωρίς «Σύνορα»… Το εξώφυλλο του Wired με guest editor τον Μπαράκ Ομπάμα

Το θέμα είναι το μέλλον, αυτά που θα ακολουθήσουν όταν παραδώσει τον θώκο της προεδρίας στον επόμενο. Για την ακρίβεια, στην επόμενη, ναι; Τον Ιανουάριο του 2016 το μήνυμά του στους Αμερικανούς συμπυκνωνόταν στο «δεν πρέπει να φοβόμαστε το μέλλον», κάτι που διέτρεχε ως μανιφέστο ολόκληρη την ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους».

Την τελευταία εβδομάδα παρακολουθήσαμε τον Ομπάμα να μιλά και να οραματίζεται το μέλλον, με μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου «να δημιουργήσουν νέα οικοσυστήματα» τα οποία θα μπορούν να συντηρούν τους αστροναύτες και, ταυτόχρονα, να τους μεταφέρουν σε μακρινές αποστολές στο Διάστημα. «Εχουμε θέσει έναν σαφή στόχο, ουσιαστικής σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της Ιστορίας της Αμερικής στο Διάστημα: να στείλουμε ανθρώπους στον Αρη μέχρι το 2030 και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη», ανέφερε ο Μπαράκ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN. Οπως ανέφερε, βασική φιλοδοξία του είναι, κάποια μέρα, οι αστροναύτες να μπορούν να ζήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κατασκευαστούν νέα διαστημόπλοια για αυτά τα νέα ταξίδια. Το άρθρο του τιτλοφορείται «Η Αμερική θα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον Αρη», παραπέμποντας στην περίφημη φράση που είχε πει ο Νιλ Αρμστρονγκ όταν πάτησε στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου 1969: «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».

To επόμενο βήμα του αμερικανού προέδρου θα αφήσει το αποτύπωμά του στο τεύχος τού εξειδικευμένου τεχνολογικού περιοδικού Wired που θα έχει τον τίτλο «Frontiers» («Σύνορα»). Εκεί, είναι καλεσμένος αρχισυντάκτης για να δώσει το στίγμα του για το μέλλον: θα μιλήσει στους αναγνώστες για την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Είμαι ένας τύπος που μεγάλωσε βλέποντας “Star Trek” και θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι αυτή η σειρά δεν με επηρέασε στο πώς βλέπω τον κόσμο. Αυτό που λάτρευα ήταν η αισιοδοξία της, η βασική πεποίθηση ότι οι λαοί αυτού του πλανήτη, από διαφορετικά μέρη και με διαφθορές, θα μπορούσαν να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο αύριο. Και ακόμα αυτό πιστεύω» αναφέρει στο άρθρο που συνοδεύει το νέο τεύχος του Wired o Ομπάμα. Και παρά τη γενικευμένη απαισιοδοξία για το πού πάμε, τονίζει ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να ζει κανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Το ξέρω ότι αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με όσο βλέπουμε και ακούμε αυτές τις μέρες, με όλη αυτήν την κακοφωνία των τηλεοπτικών δικτύων και των social media, αλλά ξεπεράστε τους κυνικούς. Η αλήθεια είναι ότι αν έπρεπε να διαλέξεις μια εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας για να ζεις, αυτή είναι η στιγμή»!

Και ο Ομπάμα εξηγεί: «Ας ξεκινήσουμε με τη μεγάλη εικόνα. Από κάθε άποψη αυτή η χώρα είναι καλύτερη και ο κόσμος είναι καλύτερος από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια, πριν από 30 χρόνια ή και πριν από οκτώ χρόνια. Αφήστε για λίγο τη νοσταλγία των σέπια εικόνων των 50s, όταν οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ήταν αποκλεισμένοι από μεγάλα κομμάτια της αμερικανικής ζωής. Από το 1983, όταν αποφοίτησα από το κολέγιο, παράγοντες όπως εγκληματικότητα, οι εγκυμοσύνες των εφήβων και οι δείκτες φτώχειας έχουν μειωθεί. Ο προσδόκιμος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος. Οι γυναίκες αποτελούν μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού και κερδίζουν περισσότερα χρήματα…. Και όπως η Αμερική έγινε καλύτερη, έτσι έγινε και ο κόσμος μας».

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επιδείξει στο παρελθόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ποτέ δεν έκρυψε ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σίλικον Βάλεϊ. Αν θυμόσαστε, ήταν ο πρώτος υποψήφιος που η καμπάνια του, το 2008, χρησιμοποίησε ευρύτατα τις ευκολίες του διαδικτύου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει πιστωθεί με διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες – βλέπε τα σχέδια για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη φιλοδοξία του να αποκτήσουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι πρόσβαση, μέχρι το 2020, σε διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε  ότι κάλεσε σε δείπνο στον Λευκό Οίκο 13 προσωπικότητες από τον χώρο της τεχνολογίας, με ονόματα όπως ο συνιδρυτής του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν, ο μεγαλομέτοχος της Σίλικον Βάλεϊ Τζον Ντόερ και ο ιδρυτής της Sun Microsystems Βίνοντ Κόσλα.

Είναι προφανές ότι δεν του αρκεί το έργο που άφησε πίσω του, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι. Επιθυμεί η παρακαταθήκη του να φιλτράρεται από τις ανακαλύψεις του μέλλοντος – το οποίο είναι ήδη εδώ. Αλλος στη θέση του θα περίμενε να παραδώσει την καρέκλα του και να κάνει ομιλίες που θα του αποφέρουν πολλές χιλιάδες δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό του. Εντάξει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο πανεπιστήμιο Α&Τ της Βόρειας Καρολίνας, την ίδια στιγμή που δεν θα είναι, πια, ο πλανητάρχης, «θα κοιμηθώ δύο εβδομάδες και μετά θα πάμε με τη Μισέλ διακοπές». Αμέσως μετά, το ζεύγος Ομπάμα θα συνεχίσει να εργάζεται για τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησε όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Καταρχήν, το πρόγραμμα «Let Girls Learn» για το δικαίωμα στη μάθηση όλων των κοριτσιών στον πλανήτη και μετά το άλλο σημαντικό πρόγραμμα «My Brother’s Keeper» που προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες σε νεαρούς άντρες μειονοτήτων, μάι μπλακ μπράδα.

Οταν αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ είχε κάνει σαφές ότι θα πάσχιζε να κάνει πράξη την πιθανότητα μιας σημαντικής πολιτικής επανευθυγράμμισης, μέσα από τη συμβολή του στην αλλαγή των γενεών – διάολε, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της γενιάς Χ. Ανεξάρτητα με το αν ήταν, τελικά, καλός ή κακός πρόεδρος, παραδίδοντας την προεδρική σκυτάλη θα μπορούσε να αράξει. Εκείνος, όμως, δεν εφησυχάζει. Και αυτό, κάνει το όραμά του για το μέλλον ακόμα πιο σπουδαίο, του προσδίδει πολιτικούς πόντους, μετατρέποντας τη θητεία του στον Λευκό Οίκο σε ένα αέναο, αυτοτροφοδοτούμενο παιχνίδι με τη γνώση και την ευφυΐα. Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη κι αν δεν καταχωρηθεί στην Ιστορία ως ένας μεγάλος ηγέτης –θα είναι ένα σφάλμα των ιστορικών αλλά ποτέ δεν ξέρεις– το βέβαιο είναι ότι μας έχει κεράσει φωτεινές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να είναι ένας αρχηγός κράτους: με το βλέμμα στο μέλλον μας. Yes we can…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...