354
Αυτός είναι ο Ολι Ρόμπινς, σύμβουλος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι και «μαέστρος» των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα του Brexit | GOV.UK

Ολι Ρόμπινς, ο δημόσιος υπάλληλος-μεσίτης του Brexit

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 17:56
Αυτός είναι ο Ολι Ρόμπινς, σύμβουλος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι και «μαέστρος» των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα του Brexit
|GOV.UK

Ολι Ρόμπινς, ο δημόσιος υπάλληλος-μεσίτης του Brexit

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 17:56

Το πορτρέτο του Ολι Ρόμπινς, του επικεφαλής του βρετανικού κυβερνητικού Τμήματος Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, φιλοτεχνούν οι -επίσης βρετανικοί- Financial Times σε ένα εκτενέστατο αφιέρωμά τους, προφανέστατα εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου το οποίο -κατά την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του, Ντόναλντ Τουσκ- θα σημάνει «την ώρα της αλήθειας όσον αφορά διαπραγματεύσεις για το Brexit».

(Είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκουν «ολίγα τα θετικά» της λεγόμενης Πρότασης Τσέκερς που εκπόνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αφού κρίνουν ότι το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας δεν θα λειτουργήσει καθότι υπονομεύει την ενιαία αγορά. Στις 17 του μηνός, στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, προτείνοντας δεύτερο δημοψήφισμα περί [κατά] του Brexit.)

Bρετανοί που αντιτίθενται στο Brexit ανεμίζουν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το αγγλικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου (REUTERS/Henry Nicholls)

Το βρετανικό Μέσο γράφει ότι ο Ρόμπινς -ένας δημόσιος υπάλληλος από μία οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων- έγινε άθελά του πολιτικό πρόσωπο λόγω της θέσης του στον μηχανισμό: «Για πολλούς ο Ρόμπινς έχει γίνει ο πραγματικός μεσίτης του Brexit και επειδή χαίρει της εμπιστοσύνης της Μέι».

Ο 43χρονος Ρόμπινς, αν και εργάστηκε από διαφορετικά πόστα κοντά σε τέσσερις πρωθυπουργούς (Μπλερ, Μπράουν, Κάμερον, Μέι), πήρε λάμψη από τον ρόλο του στο πολύκροτο διαζύγιο Βρετανίας- Ευρώπης: οι ικανότητές του οξύνθηκαν και η γνώμη του απέκτησε αποφασιστικό χαρακτήρα.

Η προαναφερθείσα Πρόταση Τσέκερς, της Μέι, δεν είναι τίποτε περισσότερο (ή καλύτερο) από το Σχέδιο Ολι, του Ρόμπινς. Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρω-ένωση αποτύχουν, ο Ρόμπινς και η υπηρεσία του θα χρεωθούν το ναυάγιο. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως αναγνωρίζουν στον Ρόμπινς θάρρος και ικανότητες ισορροπιστή στις διαβουλεύσεις με τους φανατικούς Brexiters. Η Τερέζα Μέι στρέφεται προς αυτόν για το σχέδιο, για τις ιδέες, για τη στρατηγική, λένε.

Ο Ρόμπινς σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στην Οξφόρδη, όπου εκδήλωσε και τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα συμμετέχοντας σε έναν φοιτητικό μεταρρυθμιστικό όμιλο. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών τέκνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...