613
Ποδηλατάδα στους δρόμους του Μονάχου: η γελαστή Καταρίνα Σούλτσε ανεβαίνει με υπερηχητική ταχύτητα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας | Katharina Schulze/Facebook

Καταρίνα Σούλτσε, η νεαρή «Πράσινη Μέρκελ»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 12:45
Ποδηλατάδα στους δρόμους του Μονάχου: η γελαστή Καταρίνα Σούλτσε ανεβαίνει με υπερηχητική ταχύτητα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας
|Katharina Schulze/Facebook

Καταρίνα Σούλτσε, η νεαρή «Πράσινη Μέρκελ»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 12:45

Τρεις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας και η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό: η συντηρητική Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο εκλογικό προπύργιό της, κερδίζοντας ωστόσο μια πύρρειο νίκη καθώς αναμένεται να υποστεί απώλειες που ίσως και να ξεπεράσουν τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2013.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν είναι άλλοι από τους Πράσινους, που προβλέπεται να αναδειχθούν δεύτερη δύναμη με 18%, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.

Γιατί ανέβηκαν λοιπόν τόσο πολύ οι Πράσινοι; Η απάντηση έχει όνομα: Καταρίνα Σούλτσε, η 33χρονη υποψήφια του κόμματος στη Βαυαρία, που με την δράση και τη ρητορική δεινότητά της φέρνει ξανά, όπως λένε όλοι, όχι μόνο την ελπίδα στους Πράσινους, αλλά και μια πνοή φρέσκου αέρα στην γερμανική πολιτική σκηνή εν γένει. Μέχρι τη Μέρκελ στα νιάτα της, αλλά προς το κεντροαριστερό, βλέπουν κάποιοι στο πρόσωπό της.

Πώς όμως το έκανε αυτό; Έφερε το κόμμα της στο Κέντρο, γεμίζοντας έναν ζωτικό χώρο που ήταν κενός, μετά την σταδιακή μετατόπιση των Χριστιανοκοινωνιστών όλο και δεξιότερα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τους να αμυνθούν πολιτικά απέναντι στην λαίλαπα του ακροδεξιού και μισαλλόδοξου AfD.

H Καταρίνα Σούλτσε στο διάσημο φεστιβάλ μπίρας Οκτόμπερφεστ, το 2016

Ο κεντρώος χώρος, τον οποίο μέχρι πρότινος καταλάμβανε το CSU, έμεινε κενός από πολιτική εκπροσώπηση, κάτι που διέβλεψε η Σούλτσε και με δύναμη την ισχυρή αντιδεξιά ρητορική της, κατάφερε να συσπειρώσει σε απίστευτο βαθμό το κεντροαριστερό ακροατήριο των Πρασίνων –ένα απίστευτο κατόρθωμα αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο κοινωνικά συντηρητικό κρατίδιο είναι η Βαυαρία.

Πλέον οι Πράσινοι δεν θα καταλάβουν απλώς τη δεύτερη θέση στη νέα βαυαρική Βουλή, αλλά ενδέχεται μέχρι και να έχουν ρόλο ρυθμιστή από το πρωί της Δευτέρας καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα καταφέρουν να διασφαλίσουν την απαιτουμένη αυτοδυναμία.

Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα των Πρασίνων έχει ανανεωθεί, τόσο στο πολιτικό προσωπικό του όσο και στο προφίλ του, καθώς ασχολείται και με θέματα του κεντρώου χώρου. Έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της αυστηροποίησης του αστυνομικού Δικαίου που προωθεί η τοπική κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών και ήταν από τις δυνάμεις που κάλεσαν τους Βαυαρούς να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μαζικότατων διαδηλώσεων.

Η Σούλτσε (τρίτη από αριστερά) κατάφερε με την δράση και τη ρητορική δεινότητά της να φέρει ξανά την ελπίδα στους Πράσινους, αλλά και μια πνοή φρέσκου αέρα στην γερμανική πολιτική σκηνή

«Η Σούλτσε αποτελεί για τη Βαυαρία το σύμβολο της αλλαγής και της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον. Η 33χρονη ανεβαίνει με υπερηχητική ταχύτητα στην πολιτική σκηνή της χώρας –κάτι που οφείλεται εν μέρει στις σπουδές της  (είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ) και εν μέρει στην εμπειρία της, καθώς το 2008, φοιτήτρια ούσα, εργάστηκε ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε πρόεδρος της νεολαίας των Πρασίνων στη Βαυαρία, ενώ το 2013 μπήκε στο τοπικό κοινοβούλιο», σημειώνει η ιταλική Corriere.

«Φιλόδοξη, ενημερωμένη και εξαιρετικά ικανή, η Σούλτσε αποδείχθηκε το «αγκάθι στα πλευρά» του CSU, γιατί εκτός από τα παραδοσιακά θέματα των Πρασίνων (πολιτικά δικαιώματα, καθαρή ενέργεια, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση), είναι πρόθυμη να αγωνιστεί εκ μέρους του κόμματος της και σε πιο «δύσκολα» κι ακανθώδη θέματα, όπως την εσωτερική πολιτική, το Μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Η προσήλωση και η αγωνιστικότητά της μάλιστα την ανάγκασαν πρόσφατα, σε μια εκδήλωση νεοναζιστών, να τους δείξει το μεσαίο της δάχτυλο!», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.

«Στο όραμα που έχω φτιάξει στο κεφάλι μου, ο στόχος μου είναι όντως να σώσω τον κόσμο», δηλώνει η ίδια η Καταρίνα με νόημα, αρνούμενη πεισματικά να θέσει όρια και φραγμούς στο πολιτικό της όνειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...