200
Συνεργεία της ουκρανικής κυβέρνησης συλλέγουν νεκρούς αμάχους από τους δρόμους της Μπούτσα | REUTERS/Mikhail Palinchak

ΟΗΕ: Ερευνα για τους νεκρούς αμάχους στην Ουκρανία ζητεί ο Γκουτέρες

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 20:58
Συνεργεία της ουκρανικής κυβέρνησης συλλέγουν νεκρούς αμάχους από τους δρόμους της Μπούτσα
|REUTERS/Mikhail Palinchak

ΟΗΕ: Ερευνα για τους νεκρούς αμάχους στην Ουκρανία ζητεί ο Γκουτέρες

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 20:58

«Σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, την κωμόπολη στην περιφέρεια του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος τόνισε πως «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, σε νέο του διάγγελμα ανακοίνωσε  ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις πρόκειται να εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...