289
Ο Βασίλι, 55 ετών, κάτοικος της Μπούτσα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν συγγενή του | REUTERS/Zohra Bensemra

Ομαδικούς τάφους με αμάχους άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι!

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 12:57
Ο Βασίλι, 55 ετών, κάτοικος της Μπούτσα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν συγγενή του
|REUTERS/Zohra Bensemra

Ομαδικούς τάφους με αμάχους άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι!

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 12:57

Για εγκλήματα πολέμου μίλησε ο Σεργκέι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις του στο BBC, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι σκηνές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ουκρανοί στρατιώτες στις περιοχές που ήταν υπό ρωσικό έλεγχο, όπως η Μπούτσα, είναι «πραγματικά δύσκολο να περιγραφούν» είπε χαρακτηριστικά.

«Βρήκαμε oμαδικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα… Είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ηταν ξεκάθαρα άμαχοι και εκτελέστηκαν» ισχυρίστηκε ο ουκρανός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Βρήκαμε μισοκαμένα πτώματα σαν κάποιος να προσπάθησε να κρύψει τα εγκλήματά του αλλά δεν είχε αρκετό χρόνο για να το κάνει σωστά».

Ερωτηθείς εάν οι σκηνές φαίνεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ απάντησε: «Πρέπει να είμαι προσεκτικός με τη διατύπωσή μου, αλλά μοιάζει ακριβώς με εγκλήματα πολέμου».

Ο Σεργκέι Νικοφόροφ κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή «Sunday Morning» του BBC | Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS
«Φρικτές πράξεις που πρέπει να διερευνηθούν»

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει πλήρως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οσο υποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα, βλέπουμε όλο και περισσότερες αποδείξεις για φρικτές πράξεις των δυνάμεων εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούτσα», ανέφερε η Τρας σε δήλωσή της και πρόσθεσε πως «οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους και απέρριψε τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...