260
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο | SOOC

Οι Βρετανοί προκαλούν: Ούτε επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 08:49
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο
|SOOC

Οι Βρετανοί προκαλούν: Ούτε επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 08:49

Αμετακίνητος στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίζεται ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβικ Φίσερ ο οποίος σε συνέντευξη του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» αποκλείει όχι μόνο την επιστροφή τους στην Ελλάδα αλλά ακόμα και τον δανεισμό τους!

Πιστός στην σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Βρετανικό Μουσείο στην πολυετή διένεξη με την Ελλάδα, ο Φίσερ επιμένει ότι η χώρα μας δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιγράφοντας ως απολύτως νόμιμη την αρπαγή τους από τον λόρδο Ελγιν στην προεπαναστατική Αθήνα (περίοδος 1803-1812).

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η μετατόπισή τους στο Λονδίνο είναι μια δημιουργική πράξη».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο δανεισμού τους -δηλαδή μεταφορά τους στο Μουσείο της Ακροπόλεως όπου άλλωστε υπάρχει ειδικός χώρος που τα περιμένει για να τα αναδείξει δίπλα στο μνημείο- ο Φίσερ είναι κάθετος: «Δανείζουμε μόνο σε όσους αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία», λέει στα «Νέα», που επέλεξαν να αναδείξουν τη συνέντευξη σε πρώτο τους θέμα.

Μπορεί η Ελλάδα να αναγνωρίσει ιδιοκτησία των Βρετανών στο θέμα των Γλυπτών; Αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια ρεαλιστική στρατηγική για να επιτευχθεί το μείζον, που είναι η επανένωση του μνημείου, είναι να γίνει ο συμβιβασμός της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επιστροφής τους με επ’ αόριστον δανεισμό στην Αθήνα.

Αυτό ίσως να είναι μια δεύτερη ανάγνωση της δήλωσης του Φίσερ: αναγνωρίστε ιδιοκτησία για να σας τα δανείσουμε.

Ο Φίσερ είναι γερμανός ιστορικός και ανέλαβε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τον Απρίλιο του 2016. Είναι ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του ιδρύματος από το 1866.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...