394
Κουβέλης, Καμμμένος, Κουντουρά | CreativeProtagon

Η ψυχική νόσος «Kwlotoumpidon»

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 26 Ιανουαρίου 2019, 08:30
Κουβέλης, Καμμμένος, Κουντουρά
|CreativeProtagon

Η ψυχική νόσος «Kwlotoumpidon»

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 26 Ιανουαρίου 2019, 08:30

Αντιγράφοντας από την «Μεγάλη Ψυχιατρική Εγκυκλοπαίδεια του Έθνους», εκδόσεις «Apo-ta-lidl», 2014:

«…Ορισμός: Η ψυχική νόσος «Kwlotoumpidon» (ελληνιστί Κωλοτουμπηδόν) ή άλλως σύνδρομο «Barbafotis» εμφανίζεται σε εύθραυστες, μη αναπτυγμένες, άνευ θεσμικής παράδοσης χώρες και προσβάλλει προσωπικότητες του δημοσίου βίου με έντονο το αίσθημα του σωτήρα στο ψυχολογικό υπόβαθρό τους (πολιτικούς, δημοσιογράφους, κωμικούς, τραγουδοποιούς, προπονητές ποδοσφαίρου, τυροπιτάδες – πχ ο γιατρός της πείνας κτλ).

Ο πάσχων ή η πάσχουσα από τη νόσο, ηθελημένα ή και αθέλητα, συγχέει σε βαθμό παραφοράς το ίδιον όφελος με το δημόσιο καθήκον, το οποίο ετάχθη (κατά τον νου του) να επιτελεί, περιφερόμενος με κυβιστήσεις από μαντρίου εις στάνη. Ακραία έκφανση του συνδρόμου εντοπίστηκε παλαιότερα στη χώρα μας μετά από άρνηση πολιτικού ανδρός να αναλάβει ακόμη και την Προεδρία της Δημιοκρατίας.

Συμπτώματα:

-Ρίγη, εξάψεις και δήθεν ταχυπαλμία ειδικά στο άκουσμα του τροπαρίου «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου», συνεχής και άνευ λόγου χρήση της λέξης «λαός» καθώς και της παροιμίας «Με λένε Ρίζο—κι όπως θέλω… θα ψηφίζω».

-Καρεκλολαγνεία και ακατάσχετη καρεκλοέλξη σε βαθμό σφηνώματος, έστω και όταν, κατ’ αντιστροφή, το σύμβολο-καρέκλα χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης αυτοθυσίας. Ροπή προς άνευ όρων γοήτευση μόνον από ισχύ και θέσεις– μέχρι και από θέσεις «δι’ άτομα χρήζοντα βοηθείας» στο λεωφορείο 31 της γραμμής «Βούλγαρη-Σφαγεία».

-Εμφανής ευκολία χρήσης εξόφθαλμου ψέματος (όρα και σύνδρομο Μινχάουζεν) και ιδιαίτερη δυσκολία χρήσης των συμφώνων ρω και ταυ πχ αμύνεσθαι περί πάτρης ή περί πάρτης.

-Ακατανόητη έλξη προς στολές (ειδικά παραλλαγής), λιλιά, οφίτσια και θώκους, εμβατήρια, κόκκινα χαλιά, κούτρα μερτσεντές και στρατοκαβλίαση. Αναφέρεται ψυχιατρικό εύρημα μέχρι και κατάθεσης στεφάνου σε παραλία επί κόκκινου χαλιού και παράκτιας ξύλινης παλέτας προς τιμήν προαιώνιας ναυμαχίας.

-Συχνή αγορά I Phone τελευταίας τεχνολογίας με χρήματα άλλων αλλά και απόρριψη κρισίμων εισερχομένων κλήσεων αναιτιολόγητα.

-Ακατάσχετη επιθυμία λεξιλογικής σεξιστικής επιθετικότητας αλλά και αποστολής εξωδίκων και κατάθεσης μηνύσεων προς όποιον διαφωνούντα (προσοχή: ουδεμία σχέση με τις μηνύσεις του μεγίστου λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα εις τας δυσμάς του βίου του).

-Τάσεις φυγής και αλλεπάλληλες αποδράσεις στην άγρια ζούγκλα (υποπερίπτωση Barbafotis-Tarzan Terence) ή στην Κίνα (υποπερίπτωση Barbafotis-Marco Polo) με προβαλλόμενη αιτία το εθνικό συμφέρον.

-Ιδεολογικοποίηση από τον πάσχοντα του συνδρόμου «Barbafotis», ο λεγόμενος ευρωπαϊκός barbafotisμός.

Διάγνωση: Κρίση (και επομένως ευκολότερη διάγνωση) της ψυχικής νόσου «Kwlotoumpidon» παρατηρείται σε έντονες διλημματικές καταστάσεις, σε διακυβεύματα επίπλων (καρεκλών, γραφείου, τραπεζαρίας, σαλονιού και μπερζέρας), σε ψηφοφορίες κάθε είδους και σε μετρήσεις τηλεθέασης ή γκάλοπ.

Θεραπεία: Αντενδείκνυνται και καμιά θεραπεία δεν προσφέρουν αποδεδειγμένα τα φάρμακα ή οι γνωστές έως σήμερα μέθοδοι ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση του συνδρόμου «Barbafotis».

Ενδείκνυται και φέρει αποτελέσματα μόνο το μαύρο»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News