260
Eμπορικό κέντρο που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στη Νικόπολη της Ουκρανίας. | REUTERS

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 15:42
Eμπορικό κέντρο που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στη Νικόπολη της Ουκρανίας.
|REUTERS

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 15:42

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται εντατικά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικό όπλο, σε αυτό που θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση σε πόλεμο από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν. Το αποκάλυψαν δύο ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στον αναλυτή του CNN, Τζιμ Σκιούτο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο μάχης, ανέφεραν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να φτάσει σε μια τέτοια αξιολόγηση δεν ήταν μία ένδειξη, αλλά ένας συνδυασμός εξελίξεων, αναλύσεων και –κυρίως– συλλογής εξαιρετικά ευαίσθητων νέων πληροφοριών.

Υπαρκτός φόβος

Ο φόβος, είπε ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος, «δεν ήταν απλώς υποθετικός, αλλά βασίστηκε επίσης σε ορισμένες πληροφορίες που συλλέξαμε».

«Επρεπε να έχουμε καταστρώσει σχέδια αντίδρασης ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό το αδιανόητο γεγονός», είπε στο CNN ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος.

Σχέδια αντίδρασης

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε μια σειρά συνεδριάσεων για να θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης «σε περίπτωση σαφούς ένδειξης ότι επρόκειτο να επιτεθούν με πυρηνικό όπλο ή αν πράγματι το έκαναν, για το πώς θα αντιδρούσαμε, πώς θα προσπαθούσαμε να το προλάβουμε ή να το αποτρέψουμε», είπε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι πολλοί από εμάς που πηγαίναμε στις δουλειές μας περιμέναμε να ξοδεύουμε τόσο χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο που πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι πίστευαν ότι ανήκε στο παρελθόν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...