400
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έναν σύνδεσμο για την προειδοποίηση των ΗΠΑ στη διαδικτυακή σελίδα του με ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Ρωσία. | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Καμπανάκι ΗΠΑ για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 12:43
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έναν σύνδεσμο για την προειδοποίηση των ΗΠΑ στη διαδικτυακή σελίδα του με ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Ρωσία.
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Καμπανάκι ΗΠΑ για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 12:43

Σε προειδοποίηση ασφαλείας στον ιστότοπό της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ είπε: «Η πρεσβεία παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώνονται να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε επίσης έναν σύνδεσμο για την προειδοποίηση των ΗΠΑ στη διαδικτυακή σελίδα του με ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Δόθηκαν οδηγίες προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα πλήθη, να γνωρίζουν το περιβάλλον τους και να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις. 

Απέτρεψε χτύπημα η FSB

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απέτρεψε τρομοκρατικό πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους-Επαρχία Χορασάν (Isis-K), παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό κέντρο στη Μόσχα. 

Η FSB είπε ότι είχε αναχαιτίσει τον πυρήνα στην περιοχή Καλούγκα, νοτιοδυτικά της Μόσχας, και σκότωσε άγνωστο αριθμό μελών όταν προέβαλαν ένοπλη αντίσταση. 

Δεν ήταν σαφές εάν η προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας σχετιζόταν με τη ρωσική επιδρομή στον υποτιθέμενο πυρήνα του Isis-K. 

Η FSB είπε ότι είχε κατασχέσει πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ενα βίντεο έδειχνε αστυνομικούς έξω από ένα ξύλινο εξοχικό σπίτι και, στη συνέχεια, σε ένα δωμάτιο όπου τα σώματα δύο ανδρών κείτονταν στο πάτωμα, ο ένας με όπλο κοντά στο χέρι του. 

Το βίντεο έδειχνε επίσης αστυνομικούς να επιθεωρούν μαχαίρια, ένα αυτόματο όπλο και μπουκάλια με ασετόν, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών. 

Σχέδια κατά συναγωγής

Η FSB είπε ότι είχε διαπιστώσει πως «μαχητές της διεθνούς τρομοκρατικής ομάδας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επίθεση σε πιστούς μιας συναγωγής χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα». Η διφορούμενη διατύπωση αυτής της φράσης, σε χρόνο παρόντα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι σημαίνει όπως άλλα μέλη της ομάδας που σχεδίαζε την επίθεση είναι ακόμη ελεύθερα. Θα μπορούσε ωστόσο να αναφέρεται μόνο στους μαχητές που σκοτώθηκαν. 

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας. 

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, συντάκτρια του προπαγανδιστικού καναλιού RT του Κρεμλίνου, έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν εκδώσει «συντονισμένες» δηλώσεις σχετικά με την τρομοκρατική απειλή. «Οχι αγαπητοί συνεργάτες, εάν έχετε συγκεκριμένες πληροφορίες [σχετικά με την απειλή] πρέπει να διαβιβαστούν μέσω του καναλιού των υπηρεσιών ασφαλείας», πρόσθεσε. «Ελπίζω αυτό να κάνατε. Αν όχι – τότε αυτό είναι βοήθεια και συνέργεια». 

  

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...