474
Το πλούσιο κρατίδιο είναι στην καρδιά της Γερμανίας | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι εκλογές στην Εσση κρατούν το κλειδί για το μέλλον της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 14:11
Το πλούσιο κρατίδιο είναι στην καρδιά της Γερμανίας
| REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι εκλογές στην Εσση κρατούν το κλειδί για το μέλλον της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 14:11

Το βλέμμα προς την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στην Εσση και κυρίως προς την καγκελαρία στρέφουν οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία και την Ευρώπη, καθώς από την αναμέτρηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU θα χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του, αν και θα παραμείνει πρώτο κόμμα στο πλούσιο κρατίδιο στην καρδιά της χώρας. Πανωλεθρία αναμένεται να υποστούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία θα καταφέρει εύκολα να μπει στη Βουλή του κρατιδίου, την μοναδική σε όλη τη χώρα από την οποία ακόμη απουσιάζει. Θα είναι όμως η Εσση άλλη μια ευκαιρία για τους Πράσινους, μετά τη Βαυαρία, να δείξουν ότι είναι η ανερχόμενη δύναμη στη χώρα και ίσως θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας στην Εσση θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, πιθανόν με τα τρία πρώτα κόμματα.

Πτώση και σε εθνικό επίπεδο

Συνεχίζεται η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild, ανήμερα των κρίσιμων εκλογών στην Εσση.

Μόνο το 24% των Γερμανών πολιτών θα τους ψήφιζε αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, δηλαδή 2% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από δύο εβδομάδες (26%).

Το ποσοστό ήταν ήδη το χαμηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί μέχρι τώρα για τους Χριστιανοδημοκράτες σε εθνικό επίπεδο. Θα ελάμβαναν δηλαδή σήμερα 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 20% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild), πλησιάζοντας έτσι τους συντηρητικούς.

Τρίτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με 16% (+1%) και μόλις τέταρτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με το (σταθερό) ποσοστό 15%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά (Die Linke) παραμένουν επίσης σταθεροί και θα ελάμβαναν 10% αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ και η σύζυγός του ενώ ψηφίζουν (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Αλλά γρήγορα – και μάλλον μοιραία – το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο Βερολίνο.

Μόλις αυτή την εβδομάδα η γενική γραμματέας του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε ανοικτά λόγο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρεύσει.

Ενα άσχημο αποτέλεσμα για το SPD θα σημαίνει πως θα αυξηθούν οι πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος για να εγκαταλειφθεί ο συνασπισμός με τη Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά και για την ίδια την καγκελάριο πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα για το μέλλον της. Σε περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο και ο Φόλκερ Μπουφιέ, ο στενός της σύμμαχος, απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία στην Εσση, τότε η κυβέρνησή της θα καταρρεύσει.

Είναι πάντως πιθανότερο ότι, στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, έστω και με βαριά τραύματα στην Εσση (και σε όλη τη χώρα), ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιβιώσει. Για δύο λόγους:

Δεν έχει ξεκαθαριστεί, πρώτα από όλα, το θέμα διαδοχής της  Μέρκελ.

Επιπλέον ούτε το CDU ούτε το SPD θέλουν να αντιμετωπίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους σε νέες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...