550
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μνήμη των θυμάτων έξω από τη συναγωγή | REUTERS/John Altdorfer

Αντιμέτωπος ακόμη και με την θανατική ποινή ο μακελάρης του Πίτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 12:31
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μνήμη των θυμάτων έξω από τη συναγωγή
|REUTERS/John Altdorfer

Αντιμέτωπος ακόμη και με την θανατική ποινή ο μακελάρης του Πίτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 12:31

Στο προφίλ και τις διασυνδέσεις του άνδρα που έσπειρε τον θάνατο στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ το Σάββατο επικεντρώνονται οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών που είναι αντιμέτωπες με την  πιο πολύνεκρη αντισημιτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός άνδρα που εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και κραύγασε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ.

Πέρα από τους νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους είναι αστυνομικοί. Δεν συγκαταλέγονται παιδιά στα θύματα.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στην επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη της σφαγής, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, σύμφωνα με τις Αρχές. Τραυματισμένος, συνελήφθη και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς

Ο 46χρονος άνδρας είναι ο Ρόμπερτ Μπάουερς, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές Αρχές.

Εναντίον του δράστη θα απαγγελθούν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για αντισημιτικά εγκλήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Λίγη ώρα αργότερα, το γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ότι εισαγγελείς απήγγειλαν 29 κατηγορίες για κακουργήματα βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας σε βάρος του Μπάουερς. Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον Μπάουερς είναι 11 για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών.

Σύμφωνα με το FBI, πιστεύεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος.

Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αναρτήσεις αντισημιτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μίας νωρίς το Σάββατο, με την οποία ουσιαστικά διεμήνυε τι θα ακολουθούσε. Σε μια προηγούμενη, καταδίκαζε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διότι κατ’ αυτόν έμενε άπραγος μπροστά στην «εισβολή και τον παρασιτισμό» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

Κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων κατά χώρων λατρείας

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 μεγάλη αύξηση των επεισοδίων με αντισημιτική φύση. Αναφέρθηκαν 1.986 κρούσματα (παρενοχλήσεις, βανδαλισμοί, επιθέσεις) την περασμένη χρονιά, αριθμός υψηλότερος κατά 57% από το 2016. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ είναι πολύ σπάνιες.

Τη 13η Απριλίου 2014, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε ένα κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και έναν οίκο ευγηρίας της ίδιας κοινότητας στο Όβερλαντ Παρκ, στην Πολιτεία Κάνσας. Συνολικά τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις.

Το 2015, ένας νεαρός λευκός ρατσιστής δολοφόνησε εννέα Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας σε εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.

Το 2012, ένας νεοναζί εισέβαλε σε ναό των Σιχ στο Όουκ Κρικ, στην Πολιτεία Ουσκόνσιν, και δολοφόνησε έξι Αμερικανούς Σιχ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή για τον αντισημιτισμό ή για οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» ενώ ανήγγειλε ότι θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στο Πίτσμπεργκ.

Ο πρόεδρος διέταξε οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα. Παράλληλα εξέτασε το ενδεχόμενο να ακυρώσει μια προεκλογική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για χθες Σάββατο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Τελικά αποφάσισε να γίνει και να πάρει μέρος ο ίδιος σε αυτή. «Θα πάμε, με βαριά καρδιά, αλλά θα πάμε», είπε σε δημοσιογράφους.

Πάντως «απόψε, οπωσδήποτε, θα αλλάξω τόνο», υποσχέθηκε. «Πρέπει να σταθούμε πλάι στους εβραίους αδελφούς μας και στις εβραίες αδελφές μας για να νικηθούν ο αντισημιτισμός και οι δυνάμεις του μίσους», είπε αργότερα ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...