299
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κάνει διακοπές στη Μόσχα – στο ιδανικότερο μέρος θερινών διακοπών, εφ’ όσον μπροστά σου έχεις βαρύ χειμώνα, όχι όμως και καύσιμα | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Οι «διακοπές» Σρέντερ στη Μόσχα μυρίζουν φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 13:22
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κάνει διακοπές στη Μόσχα – στο ιδανικότερο μέρος θερινών διακοπών, εφ’ όσον μπροστά σου έχεις βαρύ χειμώνα, όχι όμως και καύσιμα
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Οι «διακοπές» Σρέντερ στη Μόσχα μυρίζουν φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 13:22

Από τη Δύση δεν πετάς για τη Ρωσία, όμως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και «ψυχή» του αγωγού Nord Stream, βρήκε τον τρόπο να φθάσει στη Μόσχα «για λίγες ημέρες διακοπών» – ο άνθρωπος πέταξε μέσω Μπακού.

«Είναι όμορφη πόλη η Μόσχα, ήρθα για διακοπές μερικών ημερών» είπε ο Σρέντερ σε ρεπόρτερ της γερμανικής τηλεόρασης RTL.

Ο Σρέντερ βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα από την περασμένη Κυριακή, και ο συντάκτης του RTL παρατήρησε ότι το πολυτελές ξενοδοχείο από το οποίο εξήλθε βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της ROSNEFT, του ρωσικού γίγαντα καυσίμων στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετείχε και ο ίδιος ο Σρέντερ μέχρι τον περασμένο Μάιο. Το ταξίδι του το επιβεβαίωσε και η σύζυγός του με δηλώσεις της στο περιοδικό Spiegel.

Πιθανολογείται ότι η επίσκεψη του Σρέντερ στη Μόσχα σχετίζεται με τις ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας, άρα έχει σκοπό να πραγματοποιήσει κάποιες άτυπες συνομιλίες με τους Ρώσους, ιδιαιτέρως για τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Ο ίδιος ο Σρέντερ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του αγωγού τους τελευταίους μήνες της καγκελαρίας του, το 2005.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Σρέντερ τοποθετήθηκε από τον Πούτιν σε διευθυντική θέση στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Και τώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε να υπάρξουν επαφές», αν και «δεν υπάρχουν επίσημα ραντεβού με τον Πούτιν».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε γερμανικά Μέσα ο Σρέντερ είπε ότι δεν θέλει να διακόψει τις επαφές του με τους Ρώσους. Μάλιστα σχολίασε ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός στη διπλωματική λύση. Βέβαια, όλα αυτά έχουν φέρει τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες σε δυσχερή θέση. Το κόμμα τους προετοιμάζεται για τη διαγραφή του Σρέντερ, ο οποίος πέρασε και από το διοικητικό συμβούλιο της GAZPROM.

Οι εκτιμήσεις των γερμανικών media είναι ότι οι επαφές του Σρέντερ στη Μόσχα δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...