521
Ο Τραμπ ενδέχεται να καταδικάσει σε ήττα το κόμμα του στις μεσοπρόθεσμες εκλογές, σε ό,τι αφορά τη Γερουσία τουλάχιστον | REUTERS/Marco Bello

Τρία αγκάθια για τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 10:58
Ο Τραμπ ενδέχεται να καταδικάσει σε ήττα το κόμμα του στις μεσοπρόθεσμες εκλογές, σε ό,τι αφορά τη Γερουσία τουλάχιστον
|REUTERS/Marco Bello

Τρία αγκάθια για τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 10:58

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλά προβλήματα αυτόν τον καιρό. Δεν είναι μόνο η έρευνα του Κογκρέσου που μέσω μαρτυρικών καταθέσεων αποκαλύπτει τη στάση του στα τρομακτικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό στην κούρσα για το κομματικό χρίσμα πριν από τις προεδρικές του 2024, από πλευράς νεοτέρων σε ηλικία Ρεπουμπλικανών. Εν τω μεταξύ, στις λεγόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές του εφετινού Νοεμβρίου –κάλπες που στήνονται στο μέσο του εκλογικού κύκλου των προεδρικών και κρίνουν έδρες στο Κογκρέσο καθώς και κυβερνητών Πολιτειών–, ενδέχεται να συνδέσει το όνομά του με ένα φιάσκο που θα αφορά τη Γερουσία. Αυτά μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη ο Μάσιμο Γκάτζι, ανταποκριτής της Corriere della Sera.

Για «τρία αγκάθια στα πλευρά του Τραμπ» έγραψε ο Ιταλός. Και εξήγησε: «Ο Τραμπ επέβαλε στο κόμμα τρεις υποψηφίους γερουσιαστές που ίσως χάσουν τις έδρες στο Οχάιο, στην Πενσιλβάνια, στην Τζόρτζια». Φυσικά, παραδέχθηκε ο Γκάτζι, προς το παρόν όλοι οι αναλυτές, ακόμη και οι Δημοκρατικοί, θεωρούν δεδομένη την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή και στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικανούς. Ναι, καλά θα τα πάνε στη Βουλή, στη Γερουσία ωστόσο, όπου χρειάζονται μόνο μία έδρα για να επικρατήσουν, μπορεί να χάσουν τρεις. Εδρες σίγουρες κιόλας, αφού μιλάμε για δύο συντηρητικές Πολιτείες, για το Οχάιο και για την Τζόρτζια. Παίζεται, όμως, και η Πενσιλβάνια, μία Πολιτεία στην οποία εδώ και καιρό πάνε καλά οι Ρεπουμπλικανοί.

Οι τρεις εκλεκτοί του Ταμπ, ο μουσουλμάνος γιατρός και τηλεοπτικός αστέρας Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβάνια, ο συγγραφέας Τζέι Ντι Νανς στο Οχάιο και ο αφροαμερικανός πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ στην Τζόρτζια, διεξάγουν καταστροφικές προεκλογικές εκστρατείες και τα γκάλοπ προς το παρόν τους βγάζουν χαμένους. Οι τρεις Ρεπουμπλικανοί έχουν τρεις μήνες καιρό ώστε να επανέλθουν στην κορυφή, πιθανώς και με την άμεση βοήθεια του Τραμπ, όμως ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τώρα κάθε άλλο παρά προεξοφλεί τη νίκη τους.

Ο Βανς δεν έχει πολιτική εμπειρία και έχει απελπίσει το κόμμα του. Ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο βουλευτής Τιμ Ράιαν, δημοφιλής στην Πολιτεία, επισκέπτεται κάθε χωριό μιλώντας για τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αντιθέτως, ο Βανς πήγε στο Ισραήλ και μίλησε για εξωτερική πολιτική. Στη Τζόρτζια ο Γουόκερ εξόργισε τους συνεργάτες του ψευδόμενος για την ιδιωτική ζωή του. Στο τέλος, αντιμέτωπος με συντριπτικά στοιχεία, παραδέχθηκε «τρία μυστικά παιδιά». Επίσης έχει κάνει άστοχα σχόλια για τη σφαγή του Ουβάλντε και για περιβαλλοντικά προβλήματα. Λάθη που αποκαλύπτουν την άγνοιά του, ίσως και την ακαταλληλότητά του για τη Γερουσία.

Ο γιατρός Οζ ήταν μέχρι στιγμής αδρανής. Εχει λάβει μικρή εκλογική χρηματοδότηση και υστερεί στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζον Φέτερμαν, που ασθένησε σοβαρά τον Μάιο, αναγκάστηκε να νοσηλευτεί επί μακρόν. Πρώην συνδικαλιστής ο Φέτερμαν, στην Πενσιλβάνια απολαμβάνει δημοτικότητα πολύ πέρα ​​από τα όρια του κόμματός του. Αν επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση, δύσκολα θα χάσει από τον Οζ. «Είναι απίθανο να υπάρξει πλήρης καταστροφή, αλλά αν ο Βανς, ο Οζ και ο Γουόκερ ηττηθούν, οι Ρεπουμπλικανοί  δεν θα πάρουν τη Γερουσία» έγραψε ο Γκάτζι. Και έκλεισε ως εξής την ανταπόκρισή του: «Τότε όλοι στο κόμμα θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο φταίχτης. Ο Τραμπ και μόνο ο Τραμπ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...