607
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ανησυχεί τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στους συμπατριώτες του: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» | Thierry Monasse/Getty Images

Η πολιτική αστάθεια μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 17:08
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ανησυχεί τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στους συμπατριώτες του: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
|Thierry Monasse/Getty Images

Η πολιτική αστάθεια μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 17:08

Μια λατινική φράση που ξυπνάει μνήμες από την δυσκολότερη περίοδο της Ελλάδας μετά τη Μεταπολίτευση, χρησιμοποίησε ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, για να περιγράψει στους Financial Times το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα κεφάλαια που αναλογούν στην Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Pacta sunt servanda», είπε. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται…

Ιταλός ο ίδιος, ήξερε ότι η δήλωσή του όχι απλώς θα γίνει αντιληπτή, αλλά θα προκαλέσει αίσθηση στα καφέ όπου συχνάζουν οι συμπατριώτες του πολιτικοί. Ειδικά εκείνοι που ουσιαστικά προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι. Διότι εάν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμφωνήθηκε πέρυσι ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον «Σούπερ Μάριο» δεν τηρηθεί, η Ρώμη δεν θα λάβει κεφάλαια που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν είναι λίγα. Μιλάμε για 200 δισ. ευρώ, περίπου σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Κάπου 10% παραπάνω από το ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας…

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι αγορές, ωστόσο, εμφανίζονται αρκετά ανήσυχες για το κατά πόσον οι κάλπες της 25ης Σεπτεμβρίου θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την αξιοπιστία που είχε προσδώσει στη Ρώμη ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Δεσμεύσεις

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει έως το τέλος του έτους να θεσμοθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ρώμη έναντι των Βρυξελλών. Μεταρρυθμίσεις στα πεδία του ανταγωνισμού, της φορολογίας και της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, σημειώνουν οι FT, πλέον φυσικά του προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο.

«Η υλοποίηση του σχεδίου είναι ουσιαστικής σημασίας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που όλα τα κράτη-μέλη υπέβαλαν ώστε να λάβουν πόρους από το Ταμείο της ΕΕ. Το μήνυμα της Κομισιόν απηχεί την προειδοποίηση που έστειλε πριν λίγες ημέρες προς όλα τα κόμματα ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι η «καθοριστικής σημασίας» έγκαιρη υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης βασίζεται στην «υπό όρους» παροχή των «απαραίτητων και σημαντικών» κοινοτικών πόρων. Ο πρόεδρος Ματαρέλα ήταν υπέρμαχος της σταθερότητας και γι’ αυτό αρχικά απέρριψε την παραίτηση Ντράγκι.

Ενδεικτικό του «κόστους» της αστάθειας είναι ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι εδώ και λίγες ημέρες χειρότερη από την απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου, παρά το γεγονός ότι το νέο εργαλείο αγοράς χρέους που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εν πολλοίς σχεδιασμένο για να καταλαγιάσει τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού της Ρώμης.

Οι όροι της ΕΚΤ

Και η ίδια η ΕΚΤ όμως έχει φροντίσει να στείλει το δικό της μήνυμα κατά του λαϊκισμού και της αστάθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων θα ενεργοποιηθεί μόνο με προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία θέλουν το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia) να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η επικεφαλής του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης ώστε να ανακατευθυνθούν οι πόροι που έχει λαμβάνειν η Ρώμη, όμως ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, που είναι αρμόδιος για τα Οικονομικά, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μικρό περιθώριο αλλαγών.

Οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν «αναμόρφωση των σχεδίων εκ του μηδενός ή σε σημαντικό βαθμό», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι στους FT, αποσαφηνίζοντας ότι η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει μόνο τροποποιήσεις που αντικατοπτρίζουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Η Ιταλία έχει λάβει έως τώρα 46 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου που δικαιούται. Το αίτημα για τη δεύτερη δόση, ύψους 21 δισ. ευρώ, αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και ευελπιστώ ότι όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει θα μείνει εντός δρόμου», σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...