373
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στον παλιό γνωστό εαυτό του με όνειρα για ρήξη με τους δανειστές | SOOC

Ο Βαρουφάκης ονειρεύεται νέο 2015 με… μονομερή κατάργηση πλεονασμάτων

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 10:45
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στον παλιό γνωστό εαυτό του με όνειρα για ρήξη με τους δανειστές
|SOOC

Ο Βαρουφάκης ονειρεύεται νέο 2015 με… μονομερή κατάργηση πλεονασμάτων

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 10:45

Οι δημοσκοπήσεις του έδωσαν θάρρος –το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή (εδώ) και μάλιστα με κάποια άνεση. Και επειδή ισχύει το ρητό «δώσε θάρρος… στον χωριάτη», ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στον παλιό γνωστό εαυτό του. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που προσυπέγραψε το τραγικό εκείνο πρώτο εξάμηνο του 2015, επανέφερε την επιλογή της ρήξης με τους δανειστές, ζητώντας τη… μονομερή κατάργηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Δεν θέλουμε ρήξη με την ΕΕ αλλά δεν τη φοβόμαστε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά, για όσους νόμιζαν ότι ο κ. Βαρουφάκης άλλαξε επειδή πέρασαν τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται υπό πτώχευση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα και οι πολιτικές δυνάμεις απλά αναπαράγουν την κρίση. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «η εναλλακτική πορεία που προτείνει το ΜεΡΑ25, είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των «κόκκινων δανείων», το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της λογικής». Ανέφερε δε πως η καλύτερη λύση θα είναι να δημιουργηθεί μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των δανείων αυτών και σε καμιά περίπτωση δεν είναι λύση η πώληση τους στα γεράκια… των ξένων hedge fund.

Φιλοτεχνώντας ένα προφίλ ότι αυτός είναι ο πιστός στο «έπος του 2015» και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που παραδόθηκε, ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση που μπορεί να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από το ΜεΡΑ25. Αναρωτήθηκε χαρκατηριστικά τι θα μπορούσαν να πουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους υπουργούς της ΝΔ στην επόμενη Βουλή, καθώς η πρώτη απάντηση που θα παίρνουν είναι «μα εσείς τα ψηφίσατε».

Οπως είπε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, το κίνημα του έχει ήδη καταθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα κι αυτό είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του.

Ισχυρίστηκε δε με έμφαση ότι τόσο το πρόγραμμα της ΝΔ όσο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν προηγηθεί ρήξη με τους δανειστές και αυτό αποτελεί αντίφαση γιατί έχουν αποδείξει ότι δεν την επιθυμούν.

Ο κ. Βαρουφάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει ορισμένα πράγματα να αλλάξουν ακόμα και χωρίς την έγκριση των δανειστών. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που όπως είπε σημαίνει σε απόλυτα νούμερα, ότι κάθε Έλληνας θα πρέπει «να πληρώνει στην τρόικα 7.000 ευρώ ετησίως ως το 2060».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News