477
Το ζεύγος Φίλιπ και Τερέζα Μέι με τους παρουσιαστές της εκπομπής του BBC | Conservative Party/Handout via REUTERS

Ο βαρετός κύριος Φίλιπ δίπλα στην Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 14:57
Το ζεύγος Φίλιπ και Τερέζα Μέι με τους παρουσιαστές της εκπομπής του BBC
|Conservative Party/Handout via REUTERS

Ο βαρετός κύριος Φίλιπ δίπλα στην Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 14:57

Αν όπως λέει το ρητό πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, στην περίπτωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κρύβεται ένας μάλλον τυπικός άνδρας.

Με τα λόγια ενός άλλου ρητού που αποδίδεται στον Ντένις Θάτσερ, ο πρωθυπουργικός σύζυγος είναι «πάντα παρών, αλλά ποτέ εκεί». Και αυτό είναι κάτι που φαίνεται να ασπάζεται και ο Φίλιπ Μέι.

Το ζευγάρι  επέλεξε να μιλήσει για πρώτη φορά για τη σχέση του στο The One Show του BBC1, ένα μάλλον ελαφρύ τηλεοπτικό μαγκαζίνο. Μπορούμε να φανταστούμε ότι οι επικοινωνιακές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου ήταν αυτές που υπαγόρευσαν την επιλογή του ζεύγους των Μέι.

Στον Guardian, όχι χωρίς έκδηλη ειρωνεία, η σχολιάστρια Αν Πέρκινς γράφει ότι ο Φίλιπ Μέι εμφάνισε μια εικόνα τόσο ακραίας κανονικότητας «που θα μπορούσε να μην είναι καν στην εκπομπή». Και πέρα από κάποιες «ελαφρώς αμήχανες» αναφορές για έρωτα με την πρώτη ματιά, δεν μάθαμε και πολλά.

Γνωρίζαμε βέβαια και πριν από την εκπομπή ότι το ζευγάρι είναι μαζί σχεδόν 40 χρόνια.

Γνωρίστηκαν ενώ σπούδαζαν στην Οξφόρδη, η Τερέζα Γεωγραφία και ο Φίλιπ Ιστορία. Αυτή που τους σύστησε -σε μια ντίσκο- ήταν η συμφοιτήτρια τους Μπεναζίρ Μπούτο, αργότερα πρωθυπουργός του Πακιστάν που δολοφονήθηκε το 2007.

Η σχέση τους δυνάμωσε όταν, λίγο μετά την αποφοίτηση, η Μέι έχασε τους γονείς της, πρώτα τον πατέρα της από τροχαίο και τη μητέρα της ένα χρόνο αργότερα. Ο Φίλιπ έγινε «πραγματικός βράχος» για την σύντροφό του και γιατί η Τερέζα δεν έχει αδέλφια.

Οσο η Μέι εμπλεκόταν όλο και περισσότερο στην πολιτική, πριν εκλεγεί για πρώτη φορά το 1997 στις εκλογές που έφεραν στην πρωθυπουργία τον Τόνι Μπλερ, ο Φίλιπ προχωρούσε με την χρηματοοικονομική καριέρα του στο Σίτι. Ποτέ δεν έκαναν -δεν χρειάστηκε μάλλον- να κάνουν συμφωνία να μείνει αυτός πιο πίσω για να προχωρήσει η σύζυγός του στην πολιτική. Καταλαβαίνει, πάντως, τις απαιτήσεις της πολιτικής, εργάζεται για τη σύζυγό του και την παρακολουθεί στενά.

Λέγεται μάλιστα ότι σε φιλικές συναντήσεις είναι ευχάριστοι άνθρωποι. Και ότι η Τερέζα Μέι έχει πολλά βιβλία μαγειρικής και ότι δεν της αρέσουν οι πειραματισμοί στην κουζίνα.

Τελικά, γράφει ο Guardian, το ζευγάρι αναδίδει ένα «διόλου απωθητικό», αλλά πραγματικό, αέρα ανθρώπων μαζεμένων και συντηρητικών.

Αλλά και πάλι το ζευγάρι δεν απέφυγε κάποιες αναφορές στην πολιτική. Η πρωθυπουργός -κάτι που επιβεβαίωσε και ο σύζυγός της- ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός έως ότου ανέλαβε θέση στη σκιώδη κυβέρνηση των Τόρις. Το ότι μπήκε στην σκιώδη κυβέρνηση έπειτα από μόλις δύο χρόνια βουλευτικής θητείας είναι μια λεπτομέρεια που παρέλειψε να αναφέρει. «Θέλει να την βλέπουμε σαν κάποια που τα πάει καλά με κάθε δουλειά που θα της ρίξει η μοίρα μπροστά στα πόδια της», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Αλλά υπήρχε και μια αποκάλυψη για όσους ίσως ανησυχούν.

Το Brexit δεν σημαίνει και έξοδο της Βρετανίας από τη Eurovision, μας διαβεβαίωσε η Τερέζα Μέι, αν και με τις τραγικές επιδόσεις της χώρας (τις οποίες δεν φάνηκε να γνωρίζει η πρωθυπουργός), καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...