465
Βαλς και Μακρόν μαζί στο προεδρικό μέγαρο τον Φεβρουάριο του 2016 | REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

«Πόρτα» από το κόμμα Μακρόν στον Βαλς

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 12:00
Βαλς και Μακρόν μαζί στο προεδρικό μέγαρο τον Φεβρουάριο του 2016
|REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

«Πόρτα» από το κόμμα Μακρόν στον Βαλς

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 12:00

Η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του από το «νεκρό» Σοσιαλιστικό Κόμμα και να συνταχτεί με το κίνημα του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έπεσε στο κενό.

«Δεν πληροί, μέχρι σήμερα, τις προϋποθέσεις να είναι υποψήφιος» ανέφεραν από την πλευρά του νεότευκτου κόμματος, από το οποίο έλεγαν ήδη από την Τρίτη ότι ο Βαλς «βιάστηκε» να πάρει θέση και να αυτοπροταθεί.

Την ίδια ώρα, στο -κατά Βαλς- «νεκρό» Σοσιαλιστικό Κόμμα η αποσύνθεση συνεχίζεται: ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος πρόεδρος που απέσπασε μετά βίας λίγο πάνω από 6%, δηλώνει ότι την 1η Ιουλίου, μετά τις εκλογές, θα ανακοινώσει νέα πολιτική κίνηση!

Τον αποκλεισμό του Βαλς, «μέχρι σήμερα», ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο  Europe 1ο Ζαν-Πολ Ντελεβούα, επικεφαλής της επιτροπής του «République en marche» (τον κομματικό μετασχηματισμό του «En Marche!») για τις υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές.

Οπως εξήγησε, το ότι ο Βαλς δεν πληροί τα κριτήρια αναγκάζει την επιτροπή να μην εξετάσει την περίπτωσή του, εξάλλου στην περιφέρεια της Εσόν όπου εκλέγεται υπάρχει ήδη υποψήφιος. Πρόσθεσε ότι ο Βαλς δεν είναι προσκολλημένος στο κίνημα του Μακρόν, αλλά και ότι στο κίνημα του Μακρόν «δεν ενδιαφέρονται να ανακυκλώνουν» πολιτικούς άλλης προέλευσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετρά άλλο ένα πλήγμα στην καταρρακωμένη πλέον ενότητά του. Ο Μπενουά Αμόν από το France Inter προανήγγειλε ότι την 1η Ιουλίου θα ανακοινώσει την ίδρυση του κινήματός του. Πρόθεσή του είναι να «οικοδομήσει εκ νέου μια επινοητική Αριστερά που θα ξεπερνά τις πολιτικές ταμπέλες».

Σε άλλη ευκαιρία έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες: «Νομίζω ότι πρέπει να αναγεννηθεί η Αριστερά, που έχει δεσμούς μέσα στους οποίους εργάζεται, ζει, πέρα από τα πολιτικά κόμματα».

Εν τω μεταξύ, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε σίγουρος για το πρόγραμμα που έχει καταθέσει όπως και για το ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει «αύριο». Διαχώρισε μάλιστα τη θέση του από το ΚΚ Γαλλίας κατηγορώντας τον γενικό γραμματέα του Πιερ Λοράν για ασυνέπεια και ψέμματα. Είπε ότι είναι «αρκετά πιθανό» να είναι υποψήφιος στη Μασσαλία, μια περιοχή στην οποία η παράταξη της Λεπέν κατέγραφε σημαντικά ποσοστά.

Μιλώντας όμως για το Εθνικό Μέτωπο, η αναστάτωση στο κόμμα από την βραδιά των εκλογών συνεχίζεται.

Στελέχη θεωρούν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμά της αρκετά καλά  -πράγμα που εκτιμούν ότι της στοίχισε ένα καλύτερο ποσοστό. Τελευταίο δείγμα αναστάτωσης ήταν η απόφαση της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν να αποσυρθεί έστω και αν θεωρούνταν ευρέως σαν διάδοχος (ή αντίπαλος) της θείας της.

Η Λεπέν πάντως ίσως και να δέχτηκε με ανακούφιση την απόφαση της ανιψιάς της: «Λυπάμαι βαθύτατα σαν επικεφαλής, αλλά, αλίμονο, σαν μαμά την καταλαβαίνω».

Με δυο λόγια: Ακόμα και αν είναι υπερβολικό να μιλάμε για ανασύνθεση του γαλλικού πολιτικού σκηνικού, οι εκλογές και η ανάδειξη ενός κεντρώου ανεξάρτητου που θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους από τα αριστερά και τα δεξιά έφεραν μεγάλη κινητικότητα, τα αποτελέσματα της οποίας μείνει να φανούν στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...