365
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζα-ιν με τη σύζυγό του Κιμ Γιουνγκ-σουκ χαιρετά οπαδούς του. | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ανοιγμα στον Κιμ από τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 08:58
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζα-ιν με τη σύζυγό του Κιμ Γιουνγκ-σουκ χαιρετά οπαδούς του.
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ανοιγμα στον Κιμ από τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 08:58

Εκφράζοντας την προθυμία του να επισκεφτεί τη Πιονγιάνγκ όταν υπάρξουν οι «κατάλληλες περιστάσεις» ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας ο Μουν Τζα-ιν, μετά τη νίκη του στις εκλογές της Τρίτης.

Ο Μουν επικράτησε εύκολα με 41,1% έναντι 25,5% του Χονγκ Γιουν-πίο ενώ ο κεντρώος Αν Τσέολ-σου ήταν τρίτος με 21,4%.

Φιλελεύθερος πολιτικός και υπέρμαχος μιας πολιτικής προσέγγισης του Βορρά χωρίς να εγκαταλείπεται η πίεση με τη μορφή κυρώσεων, ο Μουν δηλώνει έτοιμος για ένα ιστορικό βήμα για την άρση του διχασμού ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες πρακτικά είναι σε εμπόλεμη κατάσταση καθώς από το 1953 δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συνθήκη.

Πάντως ο Μουν είχε επικρίνει τους προηγούμενους προέδρους γιατί δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που την έφερε να κατέχει πυρηνικά και βαλλιστικά όπλα.

Δεσμεύτηκε ακόμη να ενώσει ξανά τη χώρα μετά από την οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί η προκάτοχός του Παρκ Γκέουν-χιε και εξαιτίας του οποίου είχε καθαιρεθεί.

Η οικονομία, ο περιορισμός των οικογενειακών επιχειρήσεων-γίγας (chaebol) και η ανεργία των νέων, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μια χώρα με ισχυρή οικονομία, είναι και αυτοί τομείς στους οποίους σκοπεύει να δώσει έμφαση. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια «δίκαιη και ενωμένη χώρα», είπε.

Ο 64χρονος Μουν, δικηγόρος που είχε επικεντρωθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν αντίπαλος της Παρκ στις εκλογές του 2012. Νωρίτερα ήταν σύμβουλος του πρώην προέδρου Ρο Μου-χιούν.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο ίδιος είχε θητεύσει στις ειδικές δυνάμεις πριν στραφεί στη δικηγορία. Τη δεκαετία του 1970 είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του στρατηγού Παρκ, πατέρα της προκατόχου του.

Ο Μουν εκλέχτηκε μετά την αποπομπή της Παρκ Γκέουν-χιε, το όνομά της οποίας ενεπλάκη σε οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία οδήγησαν στην καθαίρεση της από τη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και σε δικαστική έρευνα εναντίον της.

Την εκλογή του Μοουν καλωσόρισαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι οποίες παρακολουθούν και αυτές με ανησυχία την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και την αυξημένη βορειοκορεατική επιθετικότητα. Αλλά και η Κίνα, δια του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ, επισήμανε τη σημασία την οποία αποδίδει στις σχέσεις με τη Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σχολιάσει την εκλογή του Μουν, είχε όμως υπονοήσει ότι ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...