400
Χωρίς εισιτήριο. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν στο αεροδρόμιο την πρώτη πτήση που θα μπορέσουν να μπουν μέσα | Reuters

Ο τυφώνας «Ντόριαν» έσβησε τις Μπαχάμες από τον χάρτη

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 14:31
Χωρίς εισιτήριο. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν στο αεροδρόμιο την πρώτη πτήση που θα μπορέσουν να μπουν μέσα
|Reuters

Ο τυφώνας «Ντόριαν» έσβησε τις Μπαχάμες από τον χάρτη

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 14:31

Οι Μπαχάμες, ο άλλοτε παράδεισος των διακοπών, της χαλάρωσης και των καταγάλανων νερών, έχει μετατραπεί σε μία κόλαση, μέσα στην οποία αναζητούνται καθημερινά νεκροί. Σήμερα, ο αριθμός τους ανέβηκε στους 43.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτοί. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αρκετά, καθώς πτώματα εντοπίζονται καθημερινά στα ερείπια των κτηρίων και στα νερά από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας.

Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά στα συντρίμμια και τα νερά /Reuters

Εκατοντάδες άνθρωποι κάνουν ουρές και προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν νησί Γκρέιτ Αμπάκο στις Μπαχάμες. Με πλοίο, με αεροπλάνο, με κρουαζιερόπλοιο, με ό,τι προλάβει ο καθένας. Ο τυφώνας «Ντόριαν» δεν άφησε μόνο νεκρούς. Δεν άφησε τίποτα πίσω του, καμία υποδομή για να μπορέσει να ζήσει άνθρωπος.

Οι κάτοικοι παίρνουν ό,τι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο, αλλά κυρίως ρούχα /Reuters

Στο Φρίπορτ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο που προσφέρει δωρεάν μεταφορά στην Φλόριντα σε αυτούς που φέρουν τα απαιτούμενα έγγραφα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, το Νασάου, άνθρωποι που επλήγησαν από τον κυκλώνα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μαζί τους μόνον ένα σακίδιο με λίγα ρούχα και λίγα τρόφιμα,  κάθονται αποσβολωμένοι σε στάδιο το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο.

Η εκκένωση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς /Reuters

«Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν στο Αμπάκο, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε η 75χρονη Φερστίνα Σουέιν, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από τον τυφώνα. «Οι άνθρωποι του Αμπάκο χρειάζεται να απομακρυνθούν από εκεί, υπάρχουν τόσο πολλά πτώματα, και δεν πιστεύω ότι έχουν τελειώσει με τον εντοπισμό των νεκρών», πρόσθεσε.

«Οι αεροπορικές μεταφορές από την Bahamasair για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αμπάκο άρχισαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν έως ότου αναχωρήσουν όλοι οι κάτοικοι των Γκραντ Μπαχάμα και Αμπάκο που θέλουν να φύγουν από εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός  Xιούμπερτ Μίνις.

Ο χρόνος για τη συλλογή των αναγκαίων όμως τελειώνει /Reuters

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 70.000 τον αριθμό των ανθρώπων που «χρήζουν άμεσα βοήθειας», που κρίνεται σημαντική για τη ζωή τους, όπως τρόφιμα, νερό και στέγη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί για την μεταφορά μονάδων αποθήκευσης, γεννητριών και δορυφορικού εξοπλισμού όπως και πολύ μεγάλης ποσότητας έτοιμων γευμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...