444
10 Μαΐου 2017: Τραμπ και Λαβρόφ συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο όπου ο πρόεδρος αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών | EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT

Η CIA απέσυρε πράκτορά της από τη Ρωσία από τον φόβο του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 07:32
10 Μαΐου 2017: Τραμπ και Λαβρόφ συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο όπου ο πρόεδρος αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών
|EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT

Η CIA απέσυρε πράκτορά της από τη Ρωσία από τον φόβο του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 07:32

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ τις οποίες μεταφέρει ο Guardian, η CIA απομάκρυνε κορυφαίο κατάσκοπό της από τη Ρωσία εξαιτίας του φόβου ότι θα ήταν δυνατόν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ!

Το περιστατικό λέγεται ότι συνέβη το 2017 και αποδεικνύει ότι στους κόλπους της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στον πρόεδρο σε βαθμό τέτοιον που επικρατεί ανησυχία για την ασφάλεια των πρακτόρων της.

Το θέμα έφερε πρώτο στη δημοσιότητα το δίκτυο CNN με λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι της CIA διενήργησαν μυστική αποστολή με σκοπό να απομακρύνουν από τη Ρωσία τον αμερικανό κατάσκοπο, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν, βεβαίως, γνωστά. Ο απομακρυνθείς φέρεται ότι έδρασε μέσα στη ρωσική κυβέρνηση με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για το πώς λειτουργεί το καθεστώς Πούτιν – μια «ζωτικής σημασίας» εργασία για τους Αμερικανούς.

Από την απομάκρυνση του κατασκόπου και έπειτα έκλεισε η στρόφιγγα των πληροφοριών, συνεπώς η αμερικανική πλευρά δεν είχε τη δυνατότητα να «ακτινογραφεί» τον «κορυφαίο αντίπαλό της». 

Η διοίκηση Τραμπ αμφισβήτησε την όλη ιστορία, ενώ και η CIA και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν ότι η καταγγελία του του CNN είναι ανακριβής. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου μάλιστα, η Στεφάνι Γκρίσαμ, είπε ότι «το ρεπορτάζ έχει τη δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο ζωές». Το CNN από πλευράς του ισχυρίζεται ότι «πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν άμεση γνώση του θέματος». Αν υπάρχει δόση αληθείας στο κείμενο του CNN, τότε οι ΗΠΑ είναι λιγότερο ασφαλείς.

Οι επικίνδυνες συναντήσεις

Η προεδρία Τραμπ χαρακτηρίζεται από την προσωπική επιθυμία του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε κάποιες ενέργειες που, όπως λένε οι ειδικοί, αποδυνάμωσαν την αμερικανική μυστική υπηρεσία και ενίσχυσαν τη Ρωσία.

Τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσίας. Αυτές οι πληροφορίες, που δόθηκαν στις ΗΠΑ από το Ισραήλ, αφορούσαν τη δράση του ISIS. Εκείνη την εποχή υπήρξε πραγματική ανησυχία ότι η μυστική ισραηλινή πηγή θα μπορούσε να αποκαλυφθεί από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο.

Δύο μήνες αργότερα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, και το αντικείμενο της συζήτησής τους εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο.

Και οι δύο παραπάνω επαφές του Τραμπ –«που δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό»– σήμαναν συναγερμό στη CIA η οποία κατέληξε στη διεξαγωγή της προαναφερθείσης επιχειρήσεως. Αγνωστο παραμένει και το αν έχει πάρει τη θέση του αποσυρθέντος από την κυκλοφορία κατασκόπου έτερος συνάδελφός του – κάτι που εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο.

Το ερώτημα που αιωρείται στις ΗΠΑ είναι αν η εμπιστοσύνη της μυστικής υπηρεσίας στον αμερικανό πρόεδρο έχει πλέον αποκατασταθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...