479
Ο Τομ Κρουζ μόλις έχει προσγειωθεί με ελικόπτερο για να παραστεί στην παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Maverick» | REUTERS/Mario Anzuoni

 Ο Τομ Κρουζ ξανά στους αιθέρες με το «Top Gun Maverick»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 17:30
Ο Τομ Κρουζ μόλις έχει προσγειωθεί με ελικόπτερο για να παραστεί στην παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Maverick»
|REUTERS/Mario Anzuoni

 Ο Τομ Κρουζ ξανά στους αιθέρες με το «Top Gun Maverick»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 17:30

To κλασικό πια «Top Gun», φιλμ του 1986, γυρισμένο επί ημερών Ρόναλντ Ρίγκαν, έκανε με τον τρόπο του αμερικανική «πατριωτική πολιτική», όμως χωρίς πολλά πάρε-δώσε με τα σοβιετικά Μig. Ψιλά πράγματα. Αν ο σεναριογράφος την είχε ψυλλιαστεί τότε τη δουλειά, ότι η Σοβιετική Ενωση μετρούσε ήδη τις ώρες αντίστροφα μέχρι τη διάλυσή της, ίσως είχαμε περισσότερο ηρωισμό. Αλλά δεν είχαμε. Ε, ούτε στο σίκουελ του «Top Gun», που λέγεται «Top Gun Maverick», έχουμε αερομαχίες, αν και τα Μig ζουν και βασιλεύουν στη Ρωσία (και όχι μόνο εκεί). Ας πούμε ότι το Ουκρανικό δεν «παίζει» στη νέα ταινία.

Το «Maverick» είναι ένα φιλμικό προϊόν για να διασκεδάσει ο (αμερικανικός και εν γένει συμμαχικός) κόσμος που βλέπει Χόλιγουντ. Είναι, δε, φτιαγμένο από το ίδιο υλικό που είχε φτιαχτεί και το «Top Gun». Τίμιο φιλμ, λοιπόν, δεν ψεύδεται ότι είναι υψηλή τέχνη, ασχέτως του ότι θα προβληθεί και στις Κάννες. Τα τεχνολογικά θαύματα που επιτεύχθηκαν από το 1986 μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν βέβαια, όπως και ο ίδιος «αγέραστος» πρωταγωνιστής. Εξάλλου ο Τομ Κρουζ πάνω στις βάσεις του πρωτοτύπου έστησε όλη την κατοπινή κινηματογραφική καριέρα του. Γιατί να μην επιστρέψει;

Ο Τομ Κρουζ πιλοτάρισε νεαρότατος το «Top Gun»: στο καρέ αυτό δέχεται τις οδηγίες του βρετανού σκηνοθέτη Τόνι Σκοτ (Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Maverick», που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ο Κρουζ έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς εμφανίστηκε εξ ουρανού «οδηγώντας ο ίδιος» ένα ελικόπτερο που «προσνηώθηκε στο αεροπλανοφόρο ‘‘Midway’’» έγραψε η Corriere della Sera. Ομως ο καλός παραγωγός δεν ποντάρει τα πάντα σε ένα μόνο άλογο, όσο σταρ και αν είναι. Ο Κρουζ δεν είναι το μοναδικό ατού της ταινίας: επειδή τα χρόνια περνούν αδυσώπητα, η φωνή της ποπ τραγουδίστριας Lady Gaga ανέλαβε να πολλαπλασιάσει τις πωλήσεις. Το τραγούδι που λέει στο «Maverick» τιτλοφορείται «Hold My Hand» και δίνει, λέγεται, τον τόνο. Το πρωτότυπο «Top Gun» είχε κάνει εισπράξεις άνω των 350 εκατ. δολαρίων, βάζοντας ψηλά τον πήχη για το «Maverick».

Ο νέος ρόλος του Κρουζ, πάντως, και στο ίδιο περιβάλλον με εκείνο του «Top Gun» αφορά την εξέλιξη του πιλότου Μάβερικ. Οι συντελεστές της ταινίας είπαν ότι «δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ανάμνηση μίας τόσο εμβληματικής ταινίας» και πρόσεξαν τα πάντα στη λεπτομέρεια. «Ο Κρουζ και οι νεαροί ηθοποιοί πέρασαν τρεις μήνες σε F18» για να μπουν στο πετσί των ρόλων. Το «Maverick» γυρίστηκε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά βγαίνει στις αίθουσες ταυτόχρονα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά «ο πόλεμος δεν είναι το θέμα του». Τότε, ποιο μπορεί να είναι το θέμα μιας ταινίας με πολεμικά αεροσκάφη; «Το ομαδικό πνεύμα, η συντροφικότητα, η αγάπη». Η σκηνοθεσία είναι του Τζόζεφ Κοσίνσκι, το σενάριο υπογράφουν οι Εχρεν Κρούγκερ, Ερικ Σίνγκερ, Κρίστοφερ Μαγκουάιρ, και εκτός του Κρουζ παίζουν και οι Τζένιφερ Κόνελι, Μάιλς Τέλερ, Τζον Χαμ.

Δείτε ένα τρέιλερ του «Maverick»:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...