528
Οι Ομπάμα συγγράφουν. Μένει να δούμε αν το βιβλίο του Μπαράκ θα πλησιάσει, έστω, σε πωλήσεις το βιβλίο της Μισέλ | Crown/CreativeProtagon

Ο συγγραφέας Μπαράκ Ομπάμα στα χνάρια της Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00
Οι Ομπάμα συγγράφουν. Μένει να δούμε αν το βιβλίο του Μπαράκ θα πλησιάσει, έστω, σε πωλήσεις το βιβλίο της Μισέλ
|Crown/CreativeProtagon

Ο συγγραφέας Μπαράκ Ομπάμα στα χνάρια της Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00

Δύο εβδομάδες μετά τις αμερικανικές εκλογές, στις 17 Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία ένα  πολυαναμενόμενο έργο.

Πρόκειται για τον πρώτο τόμο από το δίτομο «βιβλίο προεδρικών αναμνήσεων» του πρώτου Αφροαμερικανού που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα. Η έκδοση του βιβλίου ήταν προγραμματισμένη για το 2019, ωστόσο τότε αναβλήθηκε.

Θα τιτλοφορείται «A Promised Land», το οποίο μπορεί να μεταφραστεί και σαν «Μια Γη της Επαγγελίας». Οι βιβλιοκριτικοί –και όχι μόνο αυτοί, φυσικά- το αναμένουν εναγωνίως, αν και προεξοφλούν ότι η επιτυχία του έργου του Μπαράκ δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη του βιβλίου της συζύγου του Μισέλ, προ ετών.

Η Μισέλ, πάντως, είναι ευγενική και υποστηρίζει αναφανδόν τον σύζυγό της: «Δεν ξέρω κανέναν άλλον πιο ντόμπρο και πιο στοχαστικό από τον Μπαράκ. Και κρίνοντας από το πώς αφοσιώθηκε στη συγγραφή του βιβλίου του, μπορώ να πω ότι και οι αναγνώστες του θα αφοσιωθούν στο βιβλίο του αναλόγως».

Ωραίες, αβανταδόρικες κουβέντες από τη γυναίκα στον άνδρα, που του ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση – τη συγγραφική εν προκειμένω. Τα λόγια της Μισέλ στο μήνυμά της στο Twitter συνοδεύουν το αντίστοιχο μήνυμα του ίδιου του Μπαράκ-συγγραφέα: «Δεν υπάρχει αίσθηση σαν αυτήν που είχα τελειώνοντας το βιβλίο, και είμαι περήφανος για αυτό. Στο ‘A Promised Land’ προσπαθώ να κάνω ειλικρινή αποτίμηση της προεδρίας μου, των δυνάμεών μας ως έθνους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να θεραπεύσουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για τον καθένα».

Ναι, λέει και η Corriere della Sera, είναι γενναιόδωρη η χειρονομία της Μισέλ, γιατί ναι μεν θέλει να πάει καλά το βιβλίο του Μπαράκ, ωστόσο δεν επιθυμεί και να της κλέψει τη συγγραφική δόξα, την οποία η ίδια αποκόμισε από την προ διετίας κυκλοφορία του βιβλίου της «Becoming», πουλώντας 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι Ομπάμα, προ τριών ετών είχαν συνυπογράψει ένα συμφωνητικό περί δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη δημοσίευση των αυτοβιογραφιών τους. Και εκείνο το ενδοοικογενειακό εμπορικό deal απέβη μέχρι στιγμής σούπερ αποδοτικό για την εταιρείας τους.

Ο πρώτος τόμος από το έργο του Ομπάμα έχει 768 σελίδες και καλύπτει τα αρχικά στάδια της καριέρας του, την είσοδό του στην αμερικανική πολιτική κονίστρα, την εκλογική νίκη του και την έλευση στον Λευκό Οίκο και την πρώτη φάση της προεδρικής θητείας του, δηλαδή μέχρι την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το τιράζ του βιβλίου αρχικώς έχει υπολογιστεί ότι θα είναι τρία εκατομμύρια αντίτυπα, ο εκδοτικός οίκος είναι ο Penguin Random House (ο υπό γερμανικό έλεγχο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος των ΗΠΑ) και οι προσδοκίες όλων των συντελεστών της έκδοσης είναι τεράστιες.

Για να ξεπεράσει τη Μισέλ, ο Μπαράκ πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια τεμάχια, κάτι που δεν είναι εύκολο, αφού το δικό του συγγραφικό ύφος δεν είναι τόσο πιασάρικο και συναισθηματικό, σαν της Μισέλ, αλλά μάλλον εγκεφαλικό. Τέλος πάντων, οι δυο τους είναι συγγραφείς διαφορετικών κατηγοριών, με άλλου είδους αναγνώστες ο καθένας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...