200
| CreativeProtagon

ΕΕ: Οταν και η γλώσσα δείχνει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 12:45
|CreativeProtagon

ΕΕ: Οταν και η γλώσσα δείχνει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 12:45

Πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο από τον πρώτη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν – ομιλία η οποία είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στο Στρασβούργο.

Τότε, απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, η γερμανίδα πολιτικός είχε σε γενικές γραμμές εξυμνήσει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών, τονίζοντας και μερικές «κατευθύνσεις» που σχεδίαζε να χαράξει το κεντρικό όργανο της Ενωσης.

Το Politico είχε τη φαεινή ιδέα να συγκρίνει εκείνη την ομιλία της με αυτήν της περασμένης Τετάρτης που αφορούσε τη σημερινή γενική κατάσταση της ΕΕ.

Τι ακριβώς έκανε ο ιστότοπος;

Μέτρησε τη συχνότητα επανάληψης ορισμένων λέξεων, τότε και τώρα.

Τα αποτελέσματα, που στο σχέδιο του Politico απεικονίζονται με στήλες, δείχνουν ότι τις λέξεις «υγεία/health»  και «βιομηχανία/industry» η Φον ντερ Λάιεν τις είπε περισσότερες φορές στην πρόσφατη ομιλία της, ενώ χρησιμοποίησε και ολοκαίνουργιες λέξεις ή λέξεις-φράσεις, τις οποίες δεν είχε καν αναφέρει στην ομιλία του περσινού Νοεμβρίου, όπως είναι οι «επόμενη γενιά/next gemeration», «συμφωνία/agreement», «ευκαιρία/opportunity», «πανδημία/pandemic», «κρίση/crisis», «σθένος/strength», «ανθρωπιά/humanity», «ευαισθησία/fragility», «ανάκαμψη/recovery».

Στο γράφημα οι κόκκινες μπάρες αφορούν την πρόσφατη ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, ενώ οι γκρίζες την ομιλία της του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...