231
Το πασίγνωστο έργο του βρετανού καλλιτέχνη, εδώ σε αναπαραγωγή σε έκθεση στην Ουγγαρία | EPA/Zsolt Szigetvary

Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει το trademark του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 10:27
Το πασίγνωστο έργο του βρετανού καλλιτέχνη, εδώ σε αναπαραγωγή σε έκθεση στην Ουγγαρία
|EPA/Zsolt Szigetvary

Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει το trademark του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 10:27

Μπροστά στο μάλλον ειρωνικό ενδεχόμενο να χάσει το trademark που έχει κατοχυρώσει βρίσκεται ο αντισυμβατικός βρετανός καλλιτέχνης Banksy, ο οποίος έχασε μια δίκη στην ΕΕ για την πνευματική ιδιοκτησία των έργων του.

Οι αντιπρόσωποι του καλλιτέχνη, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, είχαν προσφύγει κατά της εταιρείας ευχετηρίων καρτών Full Colour Black.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το διάσημο έργο του καλλιτέχνη με τον άνδρα που ετοιμάζεται να πετάξει ένα μπουκέτο λουλούδια, γιατί ο δημιουργός του είναι ανώνυμος.

Το 2014 οι αντιπρόσωποι είχαν κάνει αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) για να κατοχυρώσει ο καλλιτέχνης το πασίγνωστο αυτό έργο. Επειτα από μια δικαστική μάχη δύο ετών, ο Banksy έχασε γιατί το Γραφείο δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ως ο αδιαμφισβήτητος δημιουργός του έργου επειδή η ταυτότητά του παραμένει κρυφή.

«Προτιμά να ζωγραφίζει πάνω στην ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, παρά πάνω σε καμβά ή σε ό,τι ανήκει στον ίδιο», εξηγεί το σκεπτικό.

Μόλις τον Οκτώβριο του 2019 ο Banksy, δι’ αντιπροσώπων φυσικά, άνοιξε ένα κατάστημα δώρων εμπνευσμένων από τις δημιουργίες του, στο οποίο πωλούσε μεταξύ άλλων ντισκομπάλες από κράνη αστυνομικών. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ο λόγος ήταν «ο λιγότερο ποιητικός που μπορεί να φανταστεί κανείς», δηλαδή η κατοχύρωση του trademark. Παρά ταύτα, το EUIPO δεν πείστηκε για τον σκοπό ύπαρξης του καταστήματος.

Με την απόφαση, εξήγησαν στον Guardian οι υπεύθυνοι της εταιρείας ευχετηρίων καρτών, κινδυνεύουν για τον ίδιο λόγο και τα υπόλοιπα trademark του καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...