452
| CreativeProtagon

Η ευρωπαϊκή αδράνεια, ο φόβος για τους λαϊκιστές και οι συνεργασίες

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 12 Απριλίου 2022, 10:45
|CreativeProtagon

Η ευρωπαϊκή αδράνεια, ο φόβος για τους λαϊκιστές και οι συνεργασίες

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 12 Απριλίου 2022, 10:45

Στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε χρονικά τις εκλογές στην άνοιξη του 2023 και έκανε τη γνωστή πολιτική στροφή, ανοίγοντας το παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει με σχετική βεβαιότητα ότι έτσι μπαίνει μία τελεία, ίσως και μία παύλα, στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τη δική της (όπως μπορεί) και ο Ανδρουλάκης έχει τον χρόνο να σκεφτεί τι θα κάνει, όταν του τεθεί το δίλημμα αν θα συγκυβερνήσει ή όχι. Που θα του τεθεί εκ των πραγμάτων.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα. Κυρίως ως προς μία κρίσιμη παράμετρο. Ποια ακριβώς είναι υπό τις παρούσες συνθήκες η δουλειά της κυβέρνησης, που θα πρέπει να την κάνει έως τις εκλογές;

Για μία ακόμη φορά και ειδικά στο σημείο όπου βρισκόμαστε, η δουλειά της ορίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες και όχι από την ίδια. «Τα γεγονότα», που λέμε όλο και συχνότερα, παραπέμποντας στη γνωστή φράση του ΜακΜίλαν.

Και σήμερα, η δουλειά αυτή είναι να λύσει την απίστευτα δύσκολη εξίσωση της ενεργειακής κρίσης, πώς δηλαδή θα μετριάσει τον εφιάλτη του κόστους της ενέργειας και του ηλεκτρικού, πώς θα κόψει τον βήχα σε πάσης φύσεως κερδοσκόπους και πώς θα σχεδιάσει τα εναλλακτικά σχέδια για τη (διόλου απίθανη) περίπτωση κατά την οποία η Ευρώπη δεν θα οργανώσει μία κοινή και ενιαία αντίδραση στην ενεργειακή κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι άλλο σε ένα άλλο φόρουμ, εκείνο των Δελφών, το προηγούμενο Σάββατο. Επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις, να αποσυνδέσει την τιμή του ηλεκτρικού από εκείνη του φυσικού αερίου και να βάλει και ένα πλαφόν. Ειδάλλως, θα βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με την ενίσχυση των δυνάμεων του λαϊκισμού, σημείωσε –όχι τυχαία– ο Πρωθυπουργός.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, υπό αυτές τις συνθήκες και υπό αυτό το πρίσμα, είναι ότι στα παρασκήνια των Δελφών πλανιόταν μία ερώτηση και μία συζήτηση η οποία προξενούνταν σε πολλές περιπτώσεις από στελέχη της κυβέρνησης. Παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις και επισημάνσεις του Μητσοτάκη, το θέμα των εκλογών παραμένει ζωντανό. «Βλέπεις εκλογές;», ήταν μια συχνή ερώτηση. «Μα αφού είπε ότι έχει λήξει το θέμα», η απάντηση. «Ναι, αλλά αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα…», η ανταπάντηση.

Ούτως ή άλλως, η εκλογολογία είναι άχαρη και όσο τόσα σοβαρά συμβαίνουν γύρω μας, γίνεται και βαρετή.

Φαίνεται όμως ότι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και η ματαίωση πολλών σεναρίων, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τις «δυνάμεις του λαϊκισμού», μπορεί και να επηρεάσουν αλλιώς τις αποφάσεις και τις εξελίξεις, ειδικώς αφότου περάσει το καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται δε και να κάψουν και ένα άλλο σενάριο, αυτό της διπλής κάλπης. Μπορεί το δίλημμα για τον Ανδρουλάκη να τεθεί νωρίτερα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News