398
| George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 11:31

Ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 11:31

Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάρει για πρώτη φορά την εξουσία το 1981, εκτός από Πρωθυπουργός είχε αναλάβει και το υπουργείο Αμυνας —ήταν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δεδομένου ότι η χώρα απείχε μόλις μια επταετία από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να θέλει να κάνει το ίδιο με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν κληθεί να αναλάβει την εξουσία της χώρας μετά τις εκλογές, καθώς την επικράτηση της ΝΔ, ακόμα και με αυτοδυναμία, έχουν προεξοφλήσει πολλές δημοσκοπήσεις. Αυτό τουλάχιστον περιγράφουν τα «Παραπολιτικά» που έχουν καλό ρεπορτάζ στα της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ως διαρροή της Πειραιώς, η δημοσιοποίηση των σκέψεων του κ. Μητσοτάκη παραπέμπει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις . Μαρτυρά δε τον προβληματισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα κατά την τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», ο κ. Μητσοτάκης θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, την επιτάχυνση της απονομής του έργου της και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμα και αν η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κ. Μητσοτάκης εγγυάται προσωπικά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ομαλή λειτουργία της και την υπεράσπισή της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει βαθιά στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που εκτιμά ότι έχει τρωθεί πολλαπλώς από τις ωμές παρεμβάσεις και δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, παρατηρεί ακόμη το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών».

Πρόσφατα, εξάλλου, η Ελένη Ράικου, μέσω κύκλων, έκανε λόγο για υποδείξεις και για διαρκείς και έντονες οχλήσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, φωτογραφίζοντας τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πηγές της ΝΔ, σε απάντηση στα δημοσιεύματα, ανέφεραν πάντως μετά το μεσημέρι ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν γίνει, με την ψήφο των πολιτών, Πρωθυπουργός».

Οι άλλοι Πρωθυπουργοί-υπουργοί

Το να κατέχει ένας Πρωθυπουργός και ένα χαρτοφυλάκιο εντός της κυβέρνησής του δεν είναι όπως προείπαμε πρωτοφανές —συχνά δε δίνει το στίγμα που κάθε ηγέτης θέλει να περάσει. Πέρα από την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου με το υπ. Αμυνας, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλάβει το 2009 και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως κάνει τώρα και ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση Κοτζιά. Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής εκτός από την πρωθυπουργία είχε αναλάβει και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...