670
Ο Πετρούνιας εντυπωσίασε για άλλη μια φορά | twitter

Ο πιο μεγάλος άθλος του παγκόσμιου Λευτέρη

Sportscaster Sportscaster 2 Νοεμβρίου 2018, 18:15
Ο Πετρούνιας εντυπωσίασε για άλλη μια φορά
|twitter

Ο πιο μεγάλος άθλος του παγκόσμιου Λευτέρη

Sportscaster Sportscaster 2 Νοεμβρίου 2018, 18:15

Ωρα (Ελλάδας) 17:46. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εμφανίζεται πρώτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ στον τελικό των κρίκων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάγεται στην Ντόχα. Θεωρείται κακή τύχη για τον αθλητή να αγωνίζεται τόσο νωρίς, όμως εκείνος συνηθίζει να μετατρέπει αυτό το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και στους τρεις τελευταίους ευρωπαϊκούς τελικούς, είχε εκτελέσει τα προγράμματά του καταπληκτικά, «κόβοντας τα πόδια» των αντιπάλων του.

Στο στάδιο αυτό, το «Aspire Dome», ο Λευτέρης είχε κατακτήσει το πρώτο του σημαντικό μετάλλιο σε διεθνές επίπεδο, λίγο προτού κλείσει τα 19 του χρόνια: το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2009. Επιστρέφει ως ο «άρχοντας των κρίκων». Εάν δεν ήταν λαβωμένος, κανένας δεν θα μπορούσε να τον συναγωνιστεί.

Το πρόγραμμά του διαρκεί 90 δευτερόλεπτα. Κα-τα-πλη-κτικός, όπως πάντα. Λες και δεν είναι ο αθλητής που τη Δευτέρα θα μπει στο χειρουργείο για επέμβαση στον αριστερό του ώμο. Και τέλεια «προσγείωση». Μπράβο, ρε Λευτέρη. Η βαθμολογία του (15.366) είναι μεγαλύτερη από εκείνη που του χάρισε την πρώτη θέση στον προκριματικό της περασμένης Παρασκευής (15.266). Πλέον, ο Πετρούνιας μπορεί να χάσει το χρυσό μετάλλιο μόνον από τον Αρτούρ Ζανέτι. Ο βραζιλιάνος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και «ασημένιος» στο Ρίο (πίσω από τον έλληνα υπεραθλητή), είναι ο μόνος που τον έχει νικήσει μέσα στην τελευταία τετραετία (δύο φορές). Αγωνίζεται τελευταίος.

Ωρα 18:10. Ο Ζανέτι ολοκληρώνει το πρόγραμμά του. Ηταν εξαιρετικός. Αγωνία. Οι κριτές τον βαθμολογούν με 15.100. Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι, πάλι, «χρυσός»! Γλασκώβη – Μόντρεαλ – Ντόχα. Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής για τρίτη διαδοχική φορά. Κατείχε, ήδη, μία θέση στο top 10 των κορυφαίων όλων των εποχών στους κρίκους. Επειτα από τον νέο του θρίαμβο είναι ένας από τους τρεις καλύτερους στα χρονικά του αγωνίσματος. Μόλις δύο αθλητές μετρούν περισσότερους από δύο παγκόσμιους τίτλους: ο Ιταλός Γιούρι Κέκι (πέντε) και ο Κινέζος Τσεν Ζιμπίνγκ (τέσσερις). Ξεπέρασε -σε παγκόσμιους τίτλους- και τον έλληνα πολυνίκη στο μονόζυγο, Βλάση Μάρα.

Είναι ο πρώτος αθλητής που κερδίζει τρεις διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους σε οποιοδήποτε όργανο μέσα στον 21ο αιώνα! Από το 2015 και μετά, δεν έχει αντίπαλο. Εχει σαρώσει τα χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις: τρία παγκόσμια (2015, 2017), τέσσερα ευρωπαϊκά (2015, 2016, 2017, 2018), ένα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και, φυσικά, το Ολυμπιακό του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παραμένει αήττητος εδώ και δυόμισι χρόνια. Την τελευταία διετία έρχεται μονίμως πρώτος, ακόμη και στους προκριματικούς!

Αλλά, αυτό το «χρυσό» λάμπει περισσότερο από κάθε άλλο. Ο Πετρούνιας θριάμβευσε σε έναν αγώνα που δεν έπρεπε, καν, να δώσει. Στην αρχή είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ταξιδέψει στο Κατάρ. Το ξανασκέφτηκε. Στη ζωή ενός αθλητή οι σπουδαίες διοργανώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Το συζήτησε με τον γιατρό και τον προπονητή του. Αποφάσισε να «σφίξει τα δόντια». Με τέτοιους πόνους, ένας… κοινός θνητός δεν βγαίνει ούτε για καφέ. Εκείνος, πήγε να τα βάλει με έναν σπουδαίο αθλητή: τον… φουκαρά τον Ζανέτι, που έχει πέσει πάνω στον τεράστιο Ελληνα και έρχεται πάντα δεύτερος.

Μα, πώς, ρε Λευτέρη; «Εχω αλλάξει όλη μου την προπόνηση. Δουλεύω πολύ στη δύναμη, χωρίς αιωρήσεις. Οταν χρειάζεται να κάνω αιωρήσεις, είμαι αναγκασμένος να επιστρατεύσω όλη μου τη θετική σκέψη για να συγκεντρωθώ και να αντέξω τον πόνο, που είναι οξύς, σαν μαχαιριά», εξήγησε την περασμένη Παρασκευή μετά την πρόκρισή του στον τελικό. Και το πρόβλημά του (στον ώμο) το έχει από παλιά. Τον περασμένο Αύγουστο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Γλασκώβης (κατέκτησε τον τέταρτο στη σειρά ευρωπαϊκό τίτλο του), ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, δεν… άντεξε να μην το πει: «Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά, εάν έβλεπαν όσα πέρασε ο Λευτέρης τους τελευταίους έξι μήνες με τον τραυματισμό του, θα άλλαζαν γνώμη. Οποιος δεν πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής, ας κοιτάξει τον Πετρούνια. Αυτή την καταπληκτική εμφάνιση δεν την πέτυχε με τους μύες, αλλά με τη θέλησή του. Εγώ δεν νομίζω ότι βοήθησα κάπου αυτή τη φορά».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ένα κράμα από χρυσό και ατσάλι. Ενας παγκόσμιος Ελληνας. Ενα φωτεινό παράδειγμα προσπάθειας για όλους μας.

Δείτε εδώ την εντυπωσιακή του προσπάθεια:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...