683
O Κέβιν ΜακΚάρθι τα έχει -επιτέλους- καταφέρει. Είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων | REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο ΜακΚάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων – αλλά με τι κόστος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2023, 08:31
O Κέβιν ΜακΚάρθι τα έχει -επιτέλους- καταφέρει. Είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο ΜακΚάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων – αλλά με τι κόστος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2023, 08:31

Ηταν ένα κοινοβουλευτικό θρίλερ χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία. Ένα θρίλερ που έληξε —αργά μετά τα μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδος, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ύστερα από τη 15η (!) ψηφοφορία— όμως κανείς δεν ξέρει πώς τα τραύματα που άφησε αυτή η διαδικασία στο σώμα του ιστορικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα επουλωθούν. Αν θα επουλωθούν…

Η τέταρτη ημέρα ψηφοφοριών στο Κογκρέσο, ένα αδιέξοδο που είχε να συμβεί στην αμερικανική δημοκρατία εδώ και 160 χρόνια, βρήκε τον ΜακΚάρθι να κάνει τελικά εκείνες τις παραχωρήσεις στους ακραίους της παράταξής του, ώστε να τους πείσει να τον ψηφίσουν. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν την πλειοψηφία, όμως περίπου 20 βουλευτές του κόμματος, οι πιο ακραίοι που συγκροτούν τη λεγόμενη «κοινοβουλευτική ομάδα της ελευθερίας» (Freedom Caucus), αρνούνταν να τον ψηφίσουν, προκαλώντας χάος τόσο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και στο Καπιτώλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τη 14η ψηφοφορία αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ο ΜακΚάρθι ήταν βέβαιος ότι θα εκλεγεί. Μεταξύ άλλων είχε πείσει τους Αντι Μπιγκς (από την Αριζόνα) και Ελι Κρέιν (από το Τέξας) να αλλάξουν τη στάση τους από «όχι» σε «παρών» και έτσι χρειαζόταν λιγότερες ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Όμως ο Ματ Γκάετζ, βουλευτής από τη Φλόριντα, δεν έκανε αυτό που τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί του τον είχαν ακούσει να υπόσχεται ότι θα κάνει, δεν άλλαξε δηλαδή τη στάση του από «παρών» σε «ναι» και έτσι, όπως σημείωσε το Politico, η νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς έγινε μία ακόμα δραματική αποτυχία.

Ακολούθησε μια 15η ψηφοφορία, στην οποία τελικά ο ΜακΚάρθι πήρε τις 216 ψήφους που χρειαζόταν και αφού στο μεταξύ τα «παρών» των «ανταρτών» είχαν γίνει έξι. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν μια χαοτική κατάσταση, με βουλευτές να γελούν με τα χάλια των Ρεπουμπλικανών, με άλλους να προσεύχονται στον Θεό για κάθε ψηφοφορία να είναι και η τελευταία και κοινοβουλευτικούς να τρέχουν στους διαδρόμους να προλάβουν ψηφοφορίες —ένας, ο Τεξανός Γουέσλεϊ Χαντ, είχε φύγει από την Ουάσινγκτον το πρωί καθώς η σύζυγός του είχε γεννήσει και επέστρεψε μέσα στη νύχτα για να ψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η εκλογή του 57χρονου Καλιφορνέζου ΜακΚάρθι είναι ένας προσωπικός του θρίαμβος ύστερα από 16 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν αναλυτές, οι παραχωρήσεις που έκανε στους σκληροπυρηνικούς της παράταξής του, θα κάνουν το έργο του δύσκολο, τόσο για να κρατήσει τις ισορροπίες σε μια όλο και πιο ετερόκλητη κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών, όσο και σε ένα βαθύτατα πολωμένο Σώμα.

Πολλοί κεντρώοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φοβούνται ότι η κυριαρχία των 2ο ακραίων της Freedom Caucus —κυριαρχία, η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από τις ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις τους με τον ΜακΚάρθι, ώστε να δεχτούν τελικά να τον ψηφίσουν, παίρνοντας ανταλλάγματα σε Επιτροπές— θα κοστίσει κι άλλο στην παράταξη, η οποία ήδη μετρά μια αποτυχία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Αναλυτές, άλλωστε, θεωρούν ότι ήταν ακριβώς ο «τραμπισμός» τέτοιων περιπτώσεων πολιτικών, που λειτούργησε αποτρεπτικά, απομάκρυνε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και έτσι χάθηκαν πολλές μάχες για έδρες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι κοινοβουλευτικοί της Freedom Caucus είναι η επιτομή του «τραμπισμού». Θεωρούνται ακόμα πιο ακραίοι από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξάλλου είχε υποστηρίξει τον ΜακΚάρθι, αλλά είδε βουλευτές να αυτονομούνται και να τον αγνοούν —μια υποσημείωση ότι η επιρροή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ έχει μειωθεί και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Κάποιοι από τους 20 «αντάρτες» που αρνούνταν να ψηφίσουν τον ΜακΚάρθι, είχαν αμφισβητήσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν το 2020 και υποστήριζαν τις ανόητες και επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ. Ολοι τους, όμως, συγκροτούν μια πολύ ακραία και φανατική ομάδα, οι θέσεις της οποίας «νομιμοποιήθηκαν» μεν από την έξαλλη τετραετία Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά συνεχίζουν να τρομάζουν κρίσιμες μάζες κεντρώων ψηφοφόρων.

«Αν αυτή η εικόνα παραμείνει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2024 θα μας σαρώσουν στις προεδρικές εκλογές και σε αυτές για το Κογκρέσο. Θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει περισσότερες έδρες το 2022, αλλά πάρα πολλοί φοβούνταν τους ακραίους στο Κόμμα, ήδη και πριν από αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντον Μπέικον, ένας μετριοπαθής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από τη Νεμπράσκα.

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι θα είναι μια δύσκολη διετία, ως το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...