211
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στους βουλευτές του κόμματός του, την Πέμπτη | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Türkiye» αντί για «Turkey» η ονομασία της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 15:34
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στους βουλευτές του κόμματός του, την Πέμπτη
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Türkiye» αντί για «Turkey» η ονομασία της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 15:34

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν και θα υιοθετήσει την τουρκική ονομασία, Τούρκιε (Türkiye), όταν αναφέρεται στην χώρα, αντί για τη λέξη Τούρκι (Turkey), που σημαίνει επίσης «γαλοπούλα» στα αγγλικά.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησε ήδη τη νέα ονομασία της Τουρκίας.

«Η τουρκική πρεσβεία ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ορθογραφία στις επικοινωνίες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών,  Νεντ Πράις.

«Το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει την ορθογραφία που είδατε σήμερα στο πλαίσιο των περισσότερων επίσημων διπλωματικών και διμερών επαφών μας, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας επικοινωνίας», είπε.

Αλλά πρόσθεσε ότι η λέξη «Τούρκι» ενδεχομένως να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από αξιωματούχους του υπουργείου σε περιπτώσεις που απευθύνονται στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό, καθώς αυτή είναι η ονομασία που έχουν συνηθίσει και καταλαβαίνουν καλύτερα οι Αμερικανοί.

Το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί ήδη τη λέξη «Türkiye» από τον Αύγουστο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει από το 2021 να αλλάξει η ονομασία που χρησιμοποιείται από χώρες με λατινικό αλφάβητο.

Πρόσφατα, η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT World σημείωσε ότι η λέξη «τούρκι» χρησιμοποιείται επίσης στις ΗΠΑ για να χαρακτηρίσει ένα άτομο ως «ηλίθιο ή ανόητο».

Μεταξύ άλλων αγγλόφωνων χωρών, οι ιστοσελίδες των πρεσβειών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Αγκυρα, γράφουν «Türkiye», ενώ της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Νότιας Αφρικής, χρησιμοποιούν τη λέξη «Turkey».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...