792
H εσπλανάδα της Νίκαιας γέμισε πάλι από κόσμο, αν και πλέον η παρουσία της αστυνομίας είναι ευδιάκριτη | Reuters

Ο μακελάρης της Νίκαιας είναι μια νέα εκδοχή τζιχαντιστή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2016, 12:29
H εσπλανάδα της Νίκαιας γέμισε πάλι από κόσμο, αν και πλέον η παρουσία της αστυνομίας είναι ευδιάκριτη
|Reuters

Ο μακελάρης της Νίκαιας είναι μια νέα εκδοχή τζιχαντιστή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2016, 12:29

Εχουμε να κάνουμε με ένα νέο είδος «ταχύρρυθμης» ριζοσπαστικοποίησης; Το μακελειό στη Νίκαια, αλλά και τα δεδομένα που προέκυψαν για τον δράστη, Μοχαμέντ Μπουλέλ, δείχνουν πως μάλλον πρόκειται για μια νέο «εκδοχή» τζιχαντιστή.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι γαλλικές Αρχές τείνουν να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο διαφοροποιεί αρκετά την εντύπωση που έχουμε άπαντες για το πώς ένας… καθημερινός άνθρωπος μπορεί να μετεξελιχθεί σε μαχητής μέσα από μια διαδικασία «ενσωμάτωσης» στο σύστημα του ISIS.

Η περίπτωση του Μπουλέλ είναι εντελώς διαφορετική. Το Ισλαμικό Κράτος τον κατέταξε στην κατηγορία των εθελοντών, ενώ δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία πληροφορία για σύνδεσή του με την οργάνωση. Ο 31χρονος δολοφόνος το τελευταίο διάστημα σταμάτησε το αλκοόλ και αποφάσισε να αφήσει μούσι.

Ο Μπουλέλ, μάλλον, χρειαζόταν ένα άλλοθι για να εκτονώσει το θυμό και τον απομονωτισμό του. Στοιχεία που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του και ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένα για τους οικείους του, αλλά και όσους τον γνώριζαν. Θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγηθεί σε αμόκ, δίχως να χρειάζεται να «ντύσει» την παρανοϊκή του πράξη με τα ιδεολογήματα των τζιχαντιστών.

nice
Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Μπουλέλ τραβήχτηκε στη Νίκαια έναν χρόνο πριν την επίθεση

Υπάρχει, πάντως, και μια εναλλακτική ανάλυση που δείχνει να είναι πιο τρομακτική. Ενδέχεται, τελικά, το μήνυμα που στέλνει ο ISIS στους επίδοξους «συνεργάτες» του να είναι τόσο ισχυρό που να μπορεί να μεταστρέφει ακόμη και ανθρώπους σαν τον Μπουλέλ που δεν ήταν και τόσο θρήσκος.

Κάπως έτσι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δεν είχαν ποτέ τους μπει στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και ούτε είχαν κάνει προηγούμενη «εκπαίδευση», να μετατρέπονται εν μια νυκτί σε όργανα καταστροφής και ολέθρου.

2016-07-16-2
Ο δράστης σε νεαρή ηλικία, όσο φοιτούσε στο Λύκειο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, έκανε λόγο για «γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση» του Μπουλέλ, η οποία ζήτημα να κράτησε περισσότερο από κάποιες ημέρες ή έστω εβδομάδες. Ο γάλλος υπουργός χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «νέο τύπο επίθεσης», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

id
Ενα από τα έγγραφα που οδήγησαν στην ταυτοποίηση του δράστη, βρέθηκε στο φορτηγό με το οποίο ο Μπουλέλ σκότωσε δεκάδες άτομα (Twitter)

Το παράδοξο είναι το Ισλαμικό Κράτος χρειάστηκε 24 ώρες σιωπής μέχρι να αποφασίσει να λάβει την ευθύνη για το μακελειό στη Νίκαια. Οσο για τον Μπουλέλ, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθήσει τις «οδηγίες» της οργάνωσης, όπως έχουν δοθεί σε επίδοξους μακελάρηδες.

Η πρώτη ένδειξη ότι ο Μπουλέλ πρέπει να είχε κάποιου είδους σχέση με τον ISIS ήταν μια επαφή στο κινητό του. Το άτομο με το οποίο επικοινώνησε ήταν γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες. Ολοι όσοι έχουν εμπλακεί με τον Μπουλέλ έχουν συλληφθεί, ανακριθεί και κάποιοι από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθερη (όπως η γυναίκα του). Οι Αρχές, ωστόσο, θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για να διακριβωθεί αν είχε συνεργάτες ή όχι στην επιχείρηση στη Νίκαια.

Οι πληροφορίες που έδωσε ένας από τους κρατούμενους για την υπόθεση είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο Μπουλέλ είχε πυκνώσει την επικοινωνία του με το Ισλαμικό Κράτος. Μια γειτόνισσά του που έκανε παρέα μαζί του είπε στην αστυνομία ότι πολύ πρόσφατα είναι αποφασίσει να σταματήσει το ποτό, ενώ κάποιος άλλος διαπίστωσε πως το τελευταίο διάστημα άφηνε γενειάδα. Όλα αυτά δείχνουν την απόφαση του Μπουλέλ να προχωρήσει σε μια δραστική αλλαγή στη ζωή του: να οδηγηθεί στην πλήρη μεταστροφή.

Όταν έφτασε ο καιρός της… δράσης, άδειασε τον τραπεζικό λογαριασμό του, έστειλε μηνύματα σε αγνώστους (ακόμη) ζητώντας περισσότερα όπλα, νοίκιασε το «φονικό» φορτηγό, έκανε διόπτευση του χώρου στον οποίο θα δρούσε αρκετές φορές (δεν δίστασε να βγάλει ακόμη και selfies), ενώ μια ημέρα πριν από το μακελειό πούλησε το αυτοκίνητό του.

Εδώ και καιρό έλεγε ότι σκόπευσε να φύγει από τη Γαλλία, να παρατήσει την οικογένειά του και να επιστρέψει στην Τυνησία, στον γενέθλιο τόπο του. Ο αδελφός του, Τζαμπούρ, είπε στο Reuters ότι το τελευταίο διάστημα ο Μοχαμέντ τηλεφωνούσε συνεχώς σε συγγενείς τους που διέμεναν στην Τυνησία.

«Μου έλεγε ότι θα γυρνούσε στο Μσακέν (πόλη της Τυνησίας), μου μιλούσε αγώνες μποξ και για αθλητικά θέματα. Με ρωτούσε να του πω τι κάνουν οι γονείς μας, ενώ κάποια στιγμή μας έστειλε κάποια χρήματα (άλλοτε 300 ευρώ κι άλλοτε 400), όπως και τα κινητά του τηλέφωνα». Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον Μπουλέλ να έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες στην οικογένεια του περίπου 100.000 ευρώ.

Πριν φύγει από την Τυνησία, ο νεαρός τότε Μπουλέλ, είχε επισκεφθεί έναν ψυχίατρο, καθώς παραίνεσης του πατέρα του. Ως έφηβος ήταν επιθετικός και θύμωνε για το γεγονός ότι ήταν πολύ λεπτός, ενώ κάποια στιγμή επιχείρησε να κλειδώσει τους γονείς του στο σπίτι τους. Οταν μετέβη στη Γαλλία, απέκτησε εμμονή με το σώμα του με αποτέλεσμα να πηγαίνει συνεχώς στα γυμναστήρια έτσι ώστε να αποκτήσει αθλητικό και μυώδες σώμα.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...