736
Πενς και Τραμπ τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2020. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τον άνθρωπο που τον έβγαλε από την πολιτική αφάνεια | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

O Μάικ Πενς κάλυψε τον Τραμπ – Σε αναβρασμό οι Ρεπουμπλικανοί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 07:54
Πενς και Τραμπ τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2020. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τον άνθρωπο που τον έβγαλε από την πολιτική αφάνεια
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

O Μάικ Πενς κάλυψε τον Τραμπ – Σε αναβρασμό οι Ρεπουμπλικανοί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 07:54

Hταν μια αναμενόμενη στάση. Μετά τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, την πρώτη μετά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν σε μια κάποια συνεννόηση.

Ετσι, ο Πενς, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, αρνήθηκε και επισήμως να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος ώστε να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του —επτά ημέρες πριν από το πέρας της θητείας του. Και αυτή εξέλιξη πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την ιστορική δεύτερη παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Μάικ Πενς στην επιστολή προς την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε, θα δημιουργούσε «φρικτό προηγούμενο» από νομικής απόψεως.

Βέβαια, η κρίση του 61χρονου αντιπροέδρου τελεί υπό… κρίση. Ο Πενς ουσιαστικά κάλυψε τον Τραμπ, τον άνθρωπο δηλαδή που σε μια στροφή της μοίρας, το 2016, τον έβγαλε από την πολιτική αφάνεια (ήταν ο κυβερνήτης της Ιντιάνα) ορίζοντας αντιπρόεδρό του. Και έτσι, αρνήθηκε να τον απομακρύνει ατιμωτικά από το αξίωμά του, μολονότι η εμπρηστική στάση του Τραμπ πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής του όχλου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον και ενδεχομένως η παρούσα ψυχολογική του κατάσταση, όντως δικαιολογούν την επίκληση της 25ης Τροπολογίας περί ανικανότητας του προέδρου να διοικήσει τη χώρα.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταφθάνει στο Καπιτώλιο μετά την επιστολή που της έστειλε ο Μάικ Πενς (Reuters)

Η εξέλιξη, λίγο πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει απόφαση με την οποία θα καλούσε τον Μάικ Πενς να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, προεξόφλησε το επόμενο κεφάλαιο αυτού του νέου πολιτικού θρίλερ: οι Δημοκρατικοί καταθέτουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ («υποκίνηση στάσης»), καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment).

Η βουλευτής Λιζ Τσέινι, κόρη του Ρεπουμπλικάνου πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, η οποία θεωρείται τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής παράταξης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προστέθηκε στα μέλη του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι θα ταχθούν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η Λιζ Τσέινι υποστήριξε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», προτού συμπληρώσει: «θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

H Λιζ Τσέινι, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, συνομιλεί με τον Τζέιμι Ράσκιν, βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ (REUTERS/Erin Scott)

Παράλληλα, την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ανταμ Κίνζινγκερ, από τους σφοδρότερους επικριτές του απερχόμενου προέδρου.

Κατά πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της μειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, ενδέχεται κατ’ ιδίαν να καλέσει τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ωθώντας τους, δηλαδή, να παραπέμψουν τον Τραμπ.

Τι θα κάνει ο Μιτς ΜακΚόνελ;

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του απερχόμενου επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ. Ο σημαίνων αυτός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής επί εβδομάδες αρνείτο να αποδεχτεί την ήττα του Τραμπ στις εκλογές και τον υποστήριζε δημοσίως –αναγνώρισε απρόθυμα τη νίκη του Μπάιντεν έξι ολόκληρες εβδομάδες μετά και αφού πια και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων είχε επικυρώσει το αποτέλεσμα. Τώρα, όμως, μετά και τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ο ΜακΚόνελ θεωρεί τον απερχόμενο πρόεδρο τοξικό και επιζήμιο για το Κόμμα, σε βαθμό που να ενθαρρύνει την παραπομπή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συντηρητικό Fox News μετέδωσε ότι ο ΜακΚόνελ φέρεται να υποστηρίζει την παραπομπή του Τραμπ και κατ’ ιδίαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες καθαίρεσης που εκκίνησαν οι Δημοκρατικοί.

Η στάση των δύο πολιτικών δείχνει, σημειώνουν οι NY Times, ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κλιμακώνεται.

Μολαταύτα, συνεχίζει να μην είναι βέβαιο ότι η Γερουσία θα κρίνει ένοχο τον Τραμπ και θα τον παύσει. Ασχέτως αν ο Τραμπ δεν έχει πρόβλημα να συνεχίζει να χλευάζει το πολιτικό σύστημα: «Η 25η Τροπολογία δεν συνιστά κανένα κίνδυνο για μένα. Είναι πρόβλημα για τον Μπάιντεν», είπε ο Τραμπ, από το Αλαμο στο Τέξας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...