688
| CreativeProtagon

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι τρεις Αμερικές 

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 10:00
|CreativeProtagon

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι τρεις Αμερικές 

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 10:00

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και περί τις δέκα ημέρες πριν από το τέλος της προεδρίας του, οι Δημοκρατικοί δήλωναν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα με στόχο την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το εάν ο απερχόμενος πρόεδρος θα ολοκληρώσει, τελικά, τη θητεία του, αποτελεί γεγονός πως είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής μίας «πολιτικής και κοινωνικής ανακατάταξης» που λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό στις διχασμένες από την «αναταραχή και την παραπληροφόρηση» Ηνωμένες Πολιτείες και επισημοποιήθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι σκληροπυρηνικοί τραμπιστές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

«Διαιρούμαστε σε τρεις Αμερικές», επισημαίνει και προειδοποιεί ο Τζιμ Βαντεχάι (Jim VandeHei), συνιδρυτής και CEO του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Axios, υποστηρίζοντας ότι πλέον στις ΗΠΑ, έπειτα από πάρα πολλές δεκαετίες, πέρα από την Γαλάζια Αμερική των Δημοκρατικών και την Κόκκινη Αμερική των Ρεπουμπλικανών υπάρχει επίσης η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Καθεμία από αυτές τις τρεις Αμερικές διαθέτει την δική της ιδεολογία, τα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους δικούς της μιντιακούς διαύλους.

Η εδραίωση αυτής της τρίτης, τραμπικής Αμερικής απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς ενόψει της επικείμενης έναρξης της δύσκολης, από κάθε άποψη, θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Συγχρόνως, ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος και οι δεκάδες εκατομμύρια οπαδοί του θέτουν ένα «υπαρξιακό ερώτημα» το οποίο αφορά σίγουρα τους Ρεπουμπλικάνους και «ενδεχομένως» όλους τους Αμερικανούς, υπογραμμίζει ο Βαντεχάι, διερωτώμενος εάν υπάρχουν πιθανότητες κατά την επόμενη τετραετία η Αμερική του Τραμπ να υπερκεράσει – ή ακόμα και να αντικαταστήσει – την παραδοσιακή Κόκκινη, Ρεπουμπλικανική Αμερική στη μάχη για την εξουσία.

Ο πεπειραμένος αμερικανός δημοσιογράφος δεν προβαίνει σε προβλέψεις. Επισημαίνει, ωστόσο, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο: το γεγονός πως σημαντική μερίδα όλων όσοι συνιστούν την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας του αποκλεισμού τους από το Twitter και όχι μόνο, κόβουν τους δεσμούς τους κι αποξενώνονται από τις άλλες δύο Αμερικές και τις πραγματικότητες τους και, κατά συνέπεια, περιθωριοποιούνται, επικοινωνούν και δρουν υπογείως. Αυτό σημαίνει πως «θα υπάρχει λιγότερη επίγνωση και ίσως και έλεγχος του τι λέγεται και γίνεται», εξηγεί ο Βαντεχάι.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καλείται να πορευτεί κατά την επόμενη τετραετία όντας ήδη διαιρεμένο. Το κακό άρχισε το 2016, όταν οι αποκαλούμενοι Never Trumpers αρνήθηκαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για την αμερικανική προεδρία. Τέσσερα χρόνια μετά στις τάξεις τους έσπευσαν να ενταχθούν πολλοί ακόμα υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί, αισθανόμενοι αποστροφή για τις μετεκλογικές πράξεις του προέδρους τους.

Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα διογκωθεί η Αμερική του Τραμπ αλλά θεωρείται δεδομένο πως η αντιπαράθεση μεταξύ των Never Trumpers και του «λαού του Τραμπ» θα κυριαρχήσει στην αμερικανική πολιτική και κοινωνία κατά τους επόμενους μήνες, εάν όχι χρόνια.

Παρά τα αλλεπάλληλα και ασύστολα ψεύδη του Τραμπ για την εκλογική αναμέτρηση και την επίθεση κατά του Καπιτωλίου, αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκατομμυρίων Αμερικανών που αναγνωρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους, δεν υπάρχουν.

Αντιθέτως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι οπαδοί του Τραμπ μετακινούνται μαζικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «ακροδεξιά» ΜΜΕ όπως το Newsmax ούτως ώστε «να ακούν και να διακινούνν νέα που ενισχύουν τις απόψεις τους».

Κατά πόσο μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, και άλλων επιφανών στελεχών του κόμματος, και θα αποστασιοποιηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο θα φανεί λίγο ή πολύ κατά τους επόμενους μήνες.

Ελάχιστοι, όμως, αμφιβάλλουν πως ο τελεσίδικος αποκλεισμός του Τραμπ από το Twitter, θα συμβάλει στην περαιτέρω περιθωριοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των πιστών οπαδών του.

Οσον αφορά την Μπλε, τη Δημοκρατική Αμερική, προετοιμάζεται για την έναρξη μίας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς ή μάλλον τετραετίας. Γνωρίζει, ωστόσο, πως κυριαρχεί σε όλους, σχεδόν, τους τομείς: κέρδισε, πέρα, από την προεδρία, τον έλεγχο και της Βουλής και της Γερουσίας, επικρατεί στα παραδοσιακά ΜΜΕ και στα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ διαθέτει και την απαραίτητη «στελεχική ισχύ» ούτως ώστε να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους πολίτες της Αμερικής; Οτι «τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι ώρα για μελέτη και περισυλλογή: το έθνος μας αναθεωρεί την πολιτική, την ελευθερία του λόγου, τον ορισμό της αλήθειας και το τίμημα των ψεμάτων. Αυτή η περίοδος – και οι αποφάσεις μας – θα μελετώνται από τα εγγόνια των εγγονών μας», καταλήγει ο Βαντεχάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News